Vijesti

Subvencioniranje troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca

Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji se unatoč ispunjenim uvjetima nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed nedostatka smještajnih kapaciteta.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja navedenih studenata u jednokratnom iznosu od 1.875,00 kuna po studentu za 2.206 redovnih studenata, a za tu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kn.

U tu svrhu sklopit će se sporazumi sa četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

S obzirom kako je određeni broj studenata uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, smješten u privatnom smještaju čije cijene su također rasle, kao i cijene režijskih troškova što bitno utječe na standard i budžet studenata i njihovih obitelji ova mjera predstavlja izravan utjecaj na zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.

Sporazumi s partnerima sklapaju se 22. prosinca 2022., a dok se isplate studentima očekuju tijekom prvog tromjesečja 2023. godine.

Skip to content