Vijesti

Predstavljena knjiga Disleksija i disgrafija

Jučer je u Županijskoj vijećnici održano predstavljanje knjige Disleksija i disgrafija: određenja, pristupi i smjernice koja je proizišla iz zajedničkoga bavljenja autora: prof. dr. sc. Emine Berbić Kolardr. sc. Igora Marka Gligorića i Marte Zečević, mag. prim. educ, tim dvama jezičnim pojavama. Nastala je kao posljedica uočavanja sve češćih disleksičnih i disgrafičnih jezičnih ponašanja djece (i odraslih) te kao reakcija na predmnijevanu (i empirijski dokazanu) nedovoljnu educiranost/informiranost stručnoga kadra u odgojno-obrazovnim ustanovama. Kontrastirajući određenja disleksije i disgrafije, u knjizi se nastoji te teškoće u čitanju i pisanju promotriti iz različitih perspektiva, katkada i inovativnijih, razlažući i dokazujući (protu)razloge određenja disleksije i disgrafije kao jezičnih poremećaja. Knjiga se može čitati i kao prikaz pozicioniranja tih osoba u odgojno-obrazovnome sustavu, uključujući i stručnjake koji su za njih zaduženi, te je kao takva namijenjena (ne)filolozima, odgojno-obrazovnim stručnjacima, studentima, roditeljima i drugim zainteresiranima.

Dobrodošlicu autorima iz Slavonskog Broda, djelatnicima škola s područja županije i pomoćnicima u nastavi izrazila je prof. Ana Pirović Viša savjetnica za kulturu i druge društvene djelatnosti. Prenijela je pozdrave župana Alojza Tomaševića te istaknula kako se predstavljanje održava u baroknoj Županijskoj palači i vijećnici koje su nedavno obnovljene upravo i zbog ovakvih prilika. Obnova vrijedna preko 1,2 milijuna kuna financirana je EU sredstvima.

Predstavljanje knjige bio je jedan vid suradnje kojim se doprinosi promicanju načela dobrog upravljanja, uključujući i suradnju s civilnim društvom, u sklopu horizontalnih tema projekta „Obrazujmo se zajedno IV“, kojeg provodi Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o.

Skip to content