Vijesti

Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Rajsavac, Osnovne škole “Mladost” Jakšić

U petak, 25. svibnja 2018. godine, održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Rajsavac, Osnovne škole “Mladost” Jakšić. Četvrti je to projekt energetske obnove koje je Osnovna škola “Mladost” Jakšić zajedno s Požeško-slavonskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom PANORA uspješno dovršila, završetak petog projekta se očekuje u rujnu ove godine, dok je projekt energetske obnove zgrade matične škole prijavljen na posljednji natječaj energetske obnove.

RAVNATELJ OSNOVNE ŠKOLE "MLADOST" JAKŠIĆ BOŠKO OBRADOVIĆ

Osnovna škola “Mladost” Jakšić je u suradnji s PANOROM u veljači 2017. godine uspješno prijavila projekt energetske obnove Područne škole Rajsavac na Poziv 4c1.3 “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” te je 25. listopada 2017. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

DIREKTORICA REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PANORA D.O.O. SENKA HORVAT

Provedba projekta energetske obnove započela je izradom glavnog projekta energetske obnove u ožujku 2016. godine, a završava završnom konferencijom kojom je javnosti predstavljen projekt, njegovi ciljevi i izvori financiranja. Završnoj konferenciji nazočili su župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, zajedno sa svojim zamjenikom Barišićem, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Andreja Horvat Friščić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić i Branislav Hartman, direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. Senka Horvat, ravnatelji drugih škola u županiji, te brojni drugi uzvanici.

PREDSTAVNIK FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST TOMISLAV ILIĆ

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, sami radovi na energetskoj obnovi, usluga stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

PREDSTAVNICA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA ANDREJA HORVAT FRIŠČIĆ

Radovi na energetskoj obnovi uključivali su toplinsku izolaciju vanjskih zidova zgrade, toplinsku izolaciju poda prema negrijanom prostoru i poda prema tlu, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu dijela vanjske stolarije te izvedbu nagibne rampe za svladavanje visinskih razlika osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

NAČELNIK OPĆINE JAKŠIĆ IVICA KOVAČEVIĆ

Građevinsko-obrtničkim radovima ostvarene su uštede primarne energije u iznosu od 56,93% dok je toplinska energija za grijanje smanjena za 61,50% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

POŽEŠKO-SLAVONSKI ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 465.192,39 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 260.326,37 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć PANORE prijavila na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, od kojeg je odobreno do 112.031,98 kn, čime se značajno smanjio vlastiti udio financiranja.

UČENICI PODRUČNE ŠKOLE RAJSAVAC

Skip to content