Vijesti

Požeško-slavonska županija bez mina do 2018. godine

 

U utorak 29.studenog 2016 godine župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te predstavnik izvoditelja tvrtke TITAN d.o.o. Požega potpisali su ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina Požeško – slavonske županije.  U suradnji sa Požeško-slavonskom županijom Regionalna razvojna agencija-PANORA d.o.o. pripremila je dokumentaciju te uspješno prijavila projekt na Program ruralnog razvoja, mjera 5.2.2. Razminiranje poljoprivrednog zemljišta.    

Projekt je financiran  bespovratnim  sredstvima potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za rurralni razvoj u iznosu od 85% ukupne vrijednosti i 15% sredstvima Republike Hrvatske odnosno HCR-a, a realizacijom navedenog projekta ukupne vrijednosti 31.735.767,44 kn razminirat će se 370 ha poljoprivrednih površina i staviti ih u punu funkciju te u gospodarskom smislu pokrenuti aktivnosti. Cilj je da u 2017. godini već bude 70 do 80 % prostora razminirano te u 2018. godini da cijeli prostor bude očišćen i županija  sigurna od mina.

Na projektu će biti angažirano preko dvadeset tvrtki za razminiranje gdje će biti uposleno više od 400 pirotehničara, 15 strojeva i 20 pasa za detekciju minsko-eksplozivnih sredstava. Zbog vremenskih uvjeta početak radova se očekuje na proljeće a planira se završiti za 150 radnih dana.

 

 

Skip to content