Vijesti

Predstavljen projekt “Obrok za 5”


Požeško-slavonska županija, kao nositelj, zajedno s partnerima Gradom Požegom, tri gradske osnovne škole i 11 OŠ kojima je Županija osnivač uspješno je aplicirala projekt „Obrok za 5“ na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, Ministarstva socijalne politike i mladih (sada Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Projekt se, od 30. kolovoza 2016. do 30. lipnja 2016, provodi u okviru OP za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.,  a sredstva u iznosu od 311.001,74 kune, su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama, a ciljne skupine su 400-ak djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u 14 osnovnih škola s područja županije.

 

Projekt provodi Upravni odjel za društvene djelatnosti uz tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o i u suradnji s Gradom Požegom, istaknula je direktorica agencije mr.sc. Senka Horvat, koja je, na danas održanoj tiskovnoj konferenciji, iznijela uvodne informacije o samom projektu.

 

Ana Marukić, viša stručna suradnica za projekt menadžment u Upravnom odjelu za europske integracije Grada Požege istaknula je kako je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata na kojima Grad Požega, odnosno upravni odjel, uspješno surađuje s Regionalnom razvojnom agencijom PANOROM. Ovaj projekt za Grad je od posebnog značaja, jer doprinosi ublažavanju najgorem oblika siromaštva, a to je dječje siromaštva.

Izuzev ovog projekta, Grad Požega iz svog socijalnog programa osigurava prehranu za još 100-ak djece iz obitelji koje su korisnici minimalne zajamčene naknade. No, svakako treba i dalje nastojati zajedničkim snagama prijaviti i provesti što više ovakvih projekata te uključiti što više učenika kojima je to potrebno.

 

Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević istaknuo je kako bi volio da svake godine bude manji broj djece koja će biti korisnici ovoga projekta što znači da i životni standard i uvjeti u školama, ali i u obiteljima su poboljšani, da obitelji neće tražiti pomoć i potporu u prehrani, pogotovo ovdje u Slavoniji. „Zato apeliram i na druge korisnike i sudionike da djelujemo zajednički u ovakvim projektima i da budemo prijatelji djece jer su Grad Požega i Požeško – slavonska županija prijatelji djece. Zajedno s privrednicima i gospodarstvenicama, ali i drugim ljudima dobre volje, pogotovo u vremenu Adventa i nadolazećih blagdana, trebamo razmisliti da li svako dijete ima onakav Božić kakav želi.“ – rekao je Župan te zaključio kako će Županija potporu nastaviti davati.

 

Skip to content