Vijesti

Započeli radovi na još dva projekta energetske obnove na području Požeško-slavonske županije

Područne škole Tekić i Cerovac, dvije su od pet područnih škola Osnovne škole “Mladost” Jakšić. Izgrađene su prije 15. veljače 1968. godine te ne udovoljavaju suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije. Iz tog razloga je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom “Mladost” Jakšić pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekte na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim zgradama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Projektima energetske obnove u obje škole će se obnoviti ovojnica zgrade – toplinski će se izolirati vanjski zidovi, izolirat će se pod prema tlu te strop prema negrijanom tavanu. U Područnoj školi Tekić će se zamijeniti i vanjska stolarija.

U Područnoj školi Tekić je planirana ušteda od čak 74,98% toplinske energije potrebne za grijanje u odnosu na stanje koje je prethodilo energetskoj obnovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 504.743,88 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom od 110.750,66 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s iznosom od 221.501,33 kune, a iznos od 172.491,89 kuna preuzet će Požeško-slavonska županija.

U Područnoj školi Cerovac je planirana ušteda od 54,62% toplinske energije potrebne za grijanje u odnosu na stanje koje je prethodilo energetskoj obnovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.670,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom od 80.409,83 kune, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s iznosom od 160.819,65 kuna, a iznos od 102.939,50 kuna će financirati Požeško-slavonska županija.

U iznosu koji financira Požeško-slavonska županija obuhvaćeno je 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je nužno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove.

Treba naglasiti da je osim projekta energetske obnove Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom “Mladost” Jakšić uspješno prijavila i projekte za izradu projektne dokumentacije za ove dvije škole te da su glavni projekti za energetsku obnovu financirani sredstvima Europske unije.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević nagasio je kako je Požeško-slavonska županija postigla izvrsne rezultate na Pilot projektu za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, te da je od ukupno 33 projekta koji su uspješno prijavljeni na projekt na razini cijele države, čak njih 7 s područja Požeško-slavonske županije, a sve ih je prijavljivala PANORA. Potaknuti pozitivnim iskustvom već se radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za desetak novih škola s područja županije kako bi se prijavili na novi natječaj energetske obnove javnih zgrada koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Skip to content