Vijesti

U Požegi održan sastanak razvojnih agencija pet slavonskih županija

Redovni radni sastanak regionalnih koordinatora pet slavonskih županija održan je u Maloj vijećnici Požeško-slavonske županije dana 24. studenoga 2016. godine, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA, ujedno regionalnog koordinatora za Požeško-slavonsku županiju. Na sastanku su još bili prisutni predstavnici  Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Centra za tehnološki razvoj – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, te VIDRAe-Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Bio je to jedan u nizu takvih sastanaka koje ove razvojne agencije organiziraju s ciljem razmjenjivanja iskustava vezano za regionalni razvoj i europske i nacionalne projekte, te iznošenja aktualne problematike s kojom se razvojne agencije suočavaju.

Dotakla se tema Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA), naročito u pogledu traženja bilančnog vođenja  financijskih podataka za europske projekte, te traženja podataka vezano za porijeklo roba i usluga u takvim projektima. Također se pričalo o projektima tzv. tehničke pomoći koje provodi svaka agencija u svom području, a u smislu podizanja kvalitete podrške potencijalnim prijaviteljima i korisnicima EU fondova. Zaključeno je da bi bilo dobro nakon provedbe takvih projekata organizirati zajedničku konferenciju na kojoj bi se također razmijenila iskustva, te eventualni problemi saželi u neki vid zahtjeva prema stručnim tijelima.

Na sastanku su se još dotakle teme izrada županijskih i razvojnih strategija za razdoblje 2016-2020. godine koje su u fazi izrade, a gdje postoji još niz nepoznanica kao što su izrada procjena utjecaja na okoliš, eventualno produženje važenja starih strategija u odnosu na donošenje nove nacionalne razvojne strategije, definiranja indikatora, izvještavanje o provedbi itd.

Na kraju je bilo aktualno pitanje ustroja razvojnih agencija najčešće iz trgovačkih društava u javne ustanove gdje su se sudionici sastanka dotaknuli dugotrajne problematike rješavanja PDV-a razvojnih agencija, ali i de minimis potpora.

Skip to content