Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Opis savjetovanja: Svrha provedbe Školske sheme je poboljšanje distribucije poljoprivrednih proizvoda i poboljšanje prehrambenih navika djece. Školska shema se provodi na području cijele Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2023. godine do 31. srpnja 2029. godine u osnovnim (voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi) i srednjim (voće i povrće) školama. Potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika te je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom i smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli. Školska shema predstavlja dobrovoljni dodatni Program, koji uz cjelogodišnji školski program prehrane učenika omogućava i sudjelovanje učenika u njezinim drugim mjerama utječe na poboljšanje prehrambenih navika djece školske dobi te razvija povezanost i pozitivan odnos djeteta prema prirodi i okolišu, kao i zajednici u kojoj živi i djeluje.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 2.7.2023.

Skip to content