Vijesti

Osnovnim školama iz Brestovca i Jakšića odobreni projekti energetske obnove zgrada

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je dana 5. studenoga 2015. godine u Zagrebu uručilo deset odluka o financiranju u sklopu dva pilot projekta: “Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, te “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, financiranih iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Među 10 odabranih projekata su i dva projekta s područja Požeško-slavonske županije. Radi se o projektima Osnovne škole Dragutina Lermana, Brestovac i Osnovne škole “Mladost”, Jakšić.  

Osnovna škola iz Brestovca prijavila je projekt “Energetska obnova zgrade matične škole” ukupne vrijednosti 1.441.935,74 kuna za koji su odobrena bespovratna sredstva pomoći Fonda u iznosu najviše do 859.329,73 kuna ili 60% opravdanih i procijenjenih troškova projekta, te sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 429.664,86 kuna ili 30% opravdanih i procijenjenih troškova projekta. Ostalih 10% troškova projekta osigurat će Škola uz pomoć osnivača Požeško-slavonske županije. Ovim projektom, koji uključuje rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, izolaciju vanjskog zida i zamjenu vanjske stolarije, Škola će osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2 za 20,97%, koliko se očekuje i ušteda toplinske energije za grijanje.

Osnovna “Mladost” Jakšić prijavila je projekt pod nazivom “Energetska obnova zgrade Područne škole Treštanovci” ukupne vrijednosti 364.766,14 kn za koji bespovratna sredstva pomoći Fonda iznose također 60%, te sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj 30% opravdanih i procijenjenih troškova projekta. Ostalih 10% troškova projekta također će osigurati Škola uz pomoć osnivača Požeško-slavonske županije. Ovim projektom, koji uključuje izolaciju vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije i izolaciju stropa i poda, Škola će osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2 za 79,81%, koliko se očekuje i ušteda toplinske energije za grijanje.

Skip to content