Vijesti

ZDRAVOZUBKO OD JESENI U NAŠIM ŠKOLAMA!

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, u svojim prostorima, predstavio je na današnjoj konferenciji za medije početak svog novog projekta Zdravozubci-prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije čiju je prijavu i provedbu povjerio Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije. Kao javnozdravstvenom projektu, podršku su pružili i projektni partneri – Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“
Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“

Na održanoj konferenciji prisustvovali su županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, pročelnica  Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sandra Sekulić, ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ Senka Horvat, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki te doktor dentalne medicine Mario Jakobović uz čiju se ideju i inicijativu pokrenuo pilot projekt 2018. godine.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Marijan Višaticki
Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Marijan Višaticki

Kroz nastavak projekta u vrijednosti 299.480,40 kuna, uz intenzitet potpore od 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda, omogućit će se proširenje obuhvata projekta na sve učenike prvih razreda osnovne škole na području Požeško-slavonske županije.

Projekt “Zdravozubci” zamišljen je kao edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja, čiji je zadatak približit djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja zuba.

Za posjet u ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 5 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine te jedne medicinske sestre.

Timovi će održati  edukativne radionice uz primjenu demonstracijskog materijala. Prilikom oba posjeta djeci se poklanjaju simbolični paketići sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za mjerenje vremena pranja zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom i stripom. Tako će se djeci na zabavan način interpretirati zdrave higijenske navike. Projektom je također planirana organizacija edukativne kazališne predstave koji bi u okviru projekta osmislilo Gradsko kazalište Požega.

Projekt će se završiti na Svjetski dan oralnog zdravlja, gdje će razredi s najvećom statističkom razlikom, odnosno poboljšanjem stanja između prvog i drugog posjeta, biti nagrađeni jednodnevnim izletom na Park prirode Papuk.

“Mogu samo čestitati i pohvaliti Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, naravno i našu Razvojnu agenciju “Panora” koji su osmislili ovaj projekt. Projekt koji je vrijedan i multiplicira puno toga dobrog, zapravo radi dugoročnu uštedu u zdravstvenom sustavu, što je opet jedan od dobrih pokazatelja.”

“Vjerujem da će se svih 17 škola, ne samo onih kojima je osnivač županija, već i one kojima je osnivač Grad Požega, da će se uključiti u projekt. Da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas, svjedočiti poboljšanju dentalne higijene naših najmlađih, njima to u smislu zdravlja znači puno, a nama kao zajednici se svaka kuna uložena u preventivu, zapravo vraća višestruko natrag.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić
Županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić
Skip to content