Vijesti

Završna konferencija projekta energetske obnove matične škole Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. je u suradnji sa Osnovnom školom Dragutina Lermana u Brestovcu pripremila dokumentaciju te uspješno prijavila projekt energetske obnove, koji je završnom konferencijom za javnost i medije uspješno završen.

Završnu konferenciju otvorila je direktorica Regionalne razvojne agencije – PANORA d.o.o., Senka Horvat, istaknuvši zadovoljstvo zbog još jednog završenog projekta energetske obnove te najavljujući suradnju sa Školom u prijavi novih projekata.

Načelnik općine Brestovac istaknuo je kako je sretan što je jedan tako vrijedan projekt završen upravo na području općine Brestovac.

Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, istaknuo je kako je sretan zbog učenika i nastavnika ove škole. Istaknuo je kako je Županija financirala 10% prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljive troškove koji su bili neophodni za realizaciju projekta. Najavio je nastavak s planiranim projektima te ulaganje u projekte energetske obnove, jer se ovaj model pokazao vrlo uspješnim.

Završnu konferenciju je svojom prisutnošću uveličala predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Andreja Horvat Friščić. Istaknula je kako se Požeško-slavonska županija pokazala iznimno uspješnom u Pilot projektu energetske obnove javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Od ukupno 33 potpisana ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte energetske obnove, njih je čak 8 s područja naše županije, kao i 6 od ukupno 72 ugovora za izradu projektne dokumentacije. Županije se posebno istaknula s tim što je od 6 ugovora za izradu projektne dokumentacije čak 4 uspjela aplicirati i za projekt energetske obnove.

Djelatnica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., Andreja Hajdinger održala je kratku prezentaciju o provedbi projekta i izvedenim radovima.

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta iznosi: 1.441.935,74 kn. Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sufinancirao je 30% prihvatljivih troškova , Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 60% prihvatljivih troškova, dok je Požeško-slavonska županija sufinancirala 10% prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljive troškove koje je bilo neophodno izvesti kako bi se projekt energetske obnove realizirao.

Energetska obnova zgrade uključivala je tri građevinske mjere: izmjenu krovnih prozora, toplinsku izolaciju dijela vanjskoga zida te toplinsku izolaciju stropne konstrukcije čijim je izvođenjem postignuta ušteda energije potrebne za grijanje/hlađenje od 20,97% te doprinos smanjenju potrošnje energije u iznosu od 20,97%.

 

 

 

 

Skip to content