Vijesti

Započeo projekt energetske obnove zgrade Đačkog doma Požega

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. je u suradnji s Đačkim domom u Požegi pripremila dokumentaciju te uspješno prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, te je ravnatelj 21. lipnja 2016. godine potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U utorak 13. prosinca 2016. godine je u prostorijama Đačkoga doma održano svečano potpisivanje Ugovora o izvođenju radova između ravnatelja Đačkoga doma Josipa Matuhe, kao zastupnika naručitelja, te direktora tvrtke Projekt inženjering d.o.o. Krešimira Krizmanića, kao zastupnika izvođača. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su predstavnik županije, predstavnice Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., direktori tvrtke Projekt inženjering d.o.o. te djelatnici Đačkog doma Požega.

Ukupna vrijednost projekta iznos 1.476.300,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenje) sudjeluje s iznosom od 440.302,50 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 587.070,00 kn, a preostali iznos od 448.927,50 kn financirat će Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova te neprihvatljivi troškovi koje je potrebno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove.

Ravnatelj Đačkoga doma Josip Matuha objasnio je kako se na javni natječaj za građevinske radove prijavilo 10 tvrtki te izrazio nadu kako ćemo nakon projekta energetske obnove dobiti zgradu koja će biti ponos Županije. Pripreme za projekt su trajale dvije godine, bilo je potrebno legalizirati objekte, izraditi projektnu dokumentaciju te energetski certifikat.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha istaknuo je kako mu je posebno drago što će energetska obnova zgrade podići standard Đačkog doma. Požeško-slavonska županija će sufinancirati projekt energetske obnove s nešto više od 30% te je najuspješnija županija po pitanju energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova.

Direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. Senka Horvat izrazila je posebno zadovoljstvo zbog uspješne prijave ovoga projekta. Naime, put do uspješne prijave bio je vrlo trnovit, budući da na ovome području postoji 7 zgrada koje se griju na jednu kotlovnicu, što spada pod jednu energetsku cjelinu koja bi trebala biti obnovljena odjednom. Međutim, nakon brojnih upita pronašla su se rješenja i Đački dom će uskoro zasjati u svom najljepšem izdanju.

Skip to content