Vijesti

Započeo projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu

Zgrada Osnovne škole Vilima Korajca izgrađena je 1984. godine na način koji ne odgovara suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije. Iz tog razloga je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom Vilima Korajca u Kaptolu pripremila dokumentaciju i uspješno dostavila projektni prijedlog na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava projekta bila je uspješna te je dana 20. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potpisom ugovora o izvođenju radova s tvrtkom “Iver d.o.o.” iz Osijeka započela je realizacija samoga projekta. Ravnatelj Osnovne škola Vilima Korajca u Kaptolu, Nino Diklić istaknuo je kako će sad moći, osim pedagoškog standarda, omogućiti djeci suvremene standarde, uštedu i racionalno korištenje energije.

Direktorica regionalne razvojne agencije Požeško-slavonke županije – PANORA d.o.o., Senka Horvat, istaknula je zadovoljstvo zbog početka još jednoga projekta te najavila da je u novom natječaju, koji je nedavno završio, PANORA prijavila 9 od ukupno 12 prijavljenih škola s područja Požeško-slavonske županije.

Ispred osnivača Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu, obratio se zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, koji je istaknuo kako je zgrada u vrijeme kada je bila izgrađena bila u vrhu standarda te da će nakon energetske obnove to ponovno biti. Županija će nastojati do kraja energetski obnoviti sve svoje škole.

Projektom energetske obnove izvest će se toplinska izolacija vanjskoga zida, toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru te zamjena dijela vanjske stolarije. Nakon izvedbe navedenih radova ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 50,47%, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B. Procjenjuje se da će projekt biti realiziran unutar 6 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.060.745,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s 30%, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 60%, a Požeško-slavonska županija kao osnivač škole sa 10% prihvatljivih troškova te neprihvatljivim troškovima koje je potrebno izvesti kako bi se projekt proveo do kraja.

Skip to content