Vijesti

VINSKA OMOTNICA – U TIJEKU 4. NATJEČAJ ZA PROMIDŽBU NA TRŽIŠTIMA TREĆIH ZEMALJA

Nacionalni program pomoći sektoru vina petogodišnji je program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti naših vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina. Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar, odnosno oko 12.000 poljoprivrednih gospodarstava. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 750.000 eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplaćuje od 50% – 80% ukupno prihvatljivih troškova. 
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sad je provela tri natječaja za mjeru Promidžbu na tržištima trećih zemalja, a za koje je do sad ukupno odobrila 15 projekata s vrijednošću potpore od 4,3 milijuna kuna. Korisnici ove potpore do sada su zatražili isplatu predujma od ukupno milijun kuna.
 
Cilj ove mjere je povećanje izvoza na tržišta trećih zemalja za 25%. Korisnici mjere su proizvođači vina (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registarjavna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna, teudruge proizvođača vina i zadružni savezi (čije su članice barem tri zadruge koje se bave proizvodnjom vina). Ukupna visina raspoloživih sredstava potpore u mjeri promidžba na tržištima trećih zemalja u 2014. godini iznosi 1 milijun eura. Razina potpore iznosi do 80% od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50% prihvatljivih troškova odnosi na sredstva EU, a udio od 30% od ukupno prihvatljivih troškova na sredstva državne potpore proračuna RH. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je EUR 200.000. Minimalni iznos potpore po Maksimalni iznos potpore po projektu je EUR 100.000 iz sredstava Europske unije. Dodatno će se odobriti potpora po projektu u maksimalnom iznosu do EUR 60.000 iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
Tekst 4. javnog natječaja za podnošenje prijava za dodjelu sredstava  iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2015. godini (NN 118/14) možete pročitati ovdje.

Skip to content