Vijesti

U Požegi predstavljen Europski socijalni fond plus

U srijedu, 8. ožujka 2023. godine u Požegi, u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je promocija Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. na kojoj su predstavljene mogućnosti koje su na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje, a na kojoj su bili prisutni i zaposlenici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Sudionicima su se uvodno obratili ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, državni tajnik Ivan Vidiš i ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima Europske unije Vicko Mardešić te ispred domaćina, zamjenik gradonačelnika grada Požege Borislav Miličević i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Državni tajnik Ivan Vidiš predstavio je prioritetna područja ulaganja i ciljeve ESF+ naglasivši da je za provedbu Programa osigurano 2,3 milijarde eura za ulaganja u zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i zdravstvo kao četiri ključna područja.

Ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vicko Mardešić naglasio je kako je na području Požege ugovoreno 42 projekta te kako ih posebno čini ponosnima činjenica da se kroz Program financiraju aktivnosti koje su usmjerene na naše najranjivije i najpotrebitije, kako bi im pružili kvalitetan život i bolje usluge, osigurali uvjete za zapošljavanje i podigli razinu obrazovanja.

„Za razdoblje 2014.-2020. godine u Požeško-slavonskoj županiji ugovoreno je ukupno 98 projekata, a na području grada Požege imamo 42 projekta ukupne vrijednosti od preko 16 milijuna eura. Posebno ističemo projekt po kojem se i prepoznaje naš operativni program, a to je program „Zaželi“. U novom programskom razdoblju pred nama su mogućnosti za razvoj cijele naše države.“ – rekao je ravnatelj Vicko Mardešić.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Marija Mršo Rajić predstavila je ostvarene rezultate i iskustva provedbe projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ financiranog sredstvima ESF-a iz financijskog razdoblja 2014.-2020 kao primjer dobre prakse.

Predstavljanje projekta "Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika"
Predstavljanje projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika”

Uz informacije o mogućnostima financiranja i planiranim aktivnostima u 2023. godini, održana je i zanimljiva panel rasprava s predstavnicima tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESF+ koji su aktivno sudjelovali u pripremi Programa, a imat će ključnu ulogu i u njegovoj provedbi.

Skip to content