Vijesti

Trenkov dvorac u medijima

Trenkov dvorac je projekt koji je u prvoj fazi vrijedan 4,5 milijuna kuna od čega je 3,8 milijuna kuna dobiveno iz Europske unije. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija dok je za pripremu i provedbu projekta zadužen Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Uz projektno-tehničku dokumentaciju, projektom se izrađuje i muzeološka dokumentacija koja će još podrobnije odrediti sadržaje, funkcionalno zoniranje sadržaja unutar objekta i kompleksa kao i načine upravljanja ovom infrastrukturom. Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku te će se stavit u turističke svrhe, odnosno postat će nova kulturno-turistička destinacija Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije, dostupna turistima i široj javnosti.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, mr.sc. Senka Horvat izjavila je za Nacional: “Iako park promatramo kroz prizmu prirodne baštine kojoj treba dati značajnog prostora, jasno je da su dvorac i park jedinstvena i nerazdvojna cjelina, što će se u interpretaciji uzeti u obzir. Pričat će se priče o suživotu čovjeka i prirode, plemstva i puka, ali i o širim procesima koji su utjecali na život ovog kompleksa i ovdašnje lokalne zajednice. Osmišljene su različite funkcije i sadržaji u dvorcu, parku i gospodarskim zgradama. Stalna izložba bit će multimedijalna, ali dijelom upriličena i putem stvarnih i autentičnih predmeta koji su činili inventar dvorca te će interaktivno i zaigrano otkrivati i pričati priče. Park je jednako kao i dvorac put do doživljaja baštine, različitih priča i legendi iz prošlosti, ali i otkrivanja važnih poruka za budućnost. U vanjskom i unutarnjem prostoru omogućit će se i odvijanje kulturnih i društvenih manifestacija. Osigurat će se prostori suvenirnice, caffe bara, restorana, nekoliko smještajnih jedinica, ali i prostori za djelovanje udruga i čitaonice. U svojoj edukativnoj funkciji dvorac i park bit će mjesta održavanja edukacija, radionica i predavanja za široki krug dionika. Park obnovljen u maniri francuske arhitekture, parkovni elementi sa stazama i mostovima preko potoka Veličanka koji dodatno obogaćuju ovaj prostor, ponovno će postati oaza mira i opuštanja”.

Razdoblje provedbe ovog projekta traje od 29. studenog 2019. godine do 29. studenog 2023. godine.

Više o članku možete pronaći na poveznici.

Skip to content