Vijesti

Svečano potpisivanje Ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za Trenkov dvorac i park u Trenkovu

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održano je svečano potpisivanje Ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za Trenkov dvorac i park u Trenkovu. Potpisivanju su, uz potpisnike županicu Antoniju Jozić i direktora tvrtke Capital ING d.o.o. Marka Jagačića, prisustvovali i načelnik općine Velika Robert Hofman, ravnateljica RKR Požeško-slavonske županije Senka Horvat, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferdebar Hak te ostali suradnici na projektu.

Nekoliko uvodnih rečenica o projektu izrekla je ravnateljica Horvat: „Ugovor se financira iz europskih sredstava, iz javnog poziva za projekte koji su strateški na području Slavonije, Baranje i Srijema, a potpisivanje ovog ugovora jedna je od aktivnosti projekta. U ovoj aktivnosti pripremamo sve što je potrebno od dokumentacije da bi se dvorac i park mogli obnoviti. Dakle, to je ugovor temeljem kojega će se izraditi sva projektno-tehnička dokumentacija, od idejnog, glavnog, izvedbenog projekta, a kako bi se nakon toga dobila građevinska dozvola te krenulo s radovima“.

Uzvanici svečanog potpisivanja Ugovora

Osvrnula je i na još jednu od aktivnosti u projektu, a to je muzeološka, odnosno interpretacijska dokumentacija koja se paralelno izrađuje, odnosno za koju je ugovor već potpisan. „Sama funkcija dvorca bit će posjetiteljski centar u kojemu će se prezentirati sva njegova baština“ – rekla je ravnateljica i pri tome spomenula kako je park oko dvorca zaštićena parkovna arhitektura.

Načelnik općine Velika Robert Hofman iskazao je zadovoljstvo ovim projektom te naglasio njegovu turističku važnost.

Načelnik općine Velika, Robert Hofman

„Valja reći kako se radi o značajnom projektu kulturne i prirodne baštine, a koji uvelike može pridonijeti razvoju turizma u našoj županiji. Od zapada pa sve do istoka županije imamo vrijedne lokalitete; od prve kovnice novca u Hrvatskoj koja je bila smještena u Pakracu, do Lipika, grada lipicanaca i termalne vode, do Požege koja obiluje neprocjenjivim blagom kulturne sakralne baštine, pa sve do istoka gdje su ostaci Panonskog mora, odnosno Sovsko jezero„ – rekla je županica i naglasila kako je Trenkov dvorac jedan u nizu kamenčića koji tvore sliku naše županije. „Općina Velika bilježi značajne rezultate po pitanju turizma, ako spomenemo Aquapark Shhhuma, koji će uskoro doživjeti još veća ulaganja pa Trenkov dvorac, a ako ovdje uklopimo i ostale projekte na području županije, uistinu možemo pričati o iznimnom bogatstvu naše županije. Stoga, dobri turistički rezultati niti ne čude“ – zaključila je županica i rekla kako je Požeško-slavonska županija jedina kontinentalna županija koja je u ovom epidemijskom vremenu bilježila porast noćenja. „Vrijednost ovoga ugovora je oko 1,2 milijuna kuna, a po dovršetku se nadamo kako ćemo se pri rekonstrukciji dvorca ponovno moći osloniti na europske fondove“ – zaključila je županica.

Županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić

Marko Jagačić, direktor Capital ING d.o.o. rekao je kako je ovaj projekt nastavak njihova rada u području kulturne baštine, budući sudjeluju i u rekonstrukciji muzeja u Požegi, a sudjelovali su i u projektu Interpretacijskog centra u Velikoj. „Sva iskustva koja smo do sada stekli, primijenit ćemo ovdje“ – rekao je Jagačić i zaključio kako je rok za izradu dokumentacije 18 mjeseci.

Direktor Capital ING d.o.o., Marko Jagačić
Svečano potpisivanje Ugovora

Izvor: Požeško-slavonska županija

Skip to content