Vijesti

STUDIJSKI POSJET GRADIŠĆANSKOM PARTNERSTVU ZA ZAPOŠLJAVANJE

Dvadeset i pet osoba, članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Požeško-slavonske županije, uputilo se 1. lipnja 2015. godine na trodnevni studijski put u austrijsku pokrajinu Gradišće, grad Eisenstadt, kod nas poznat po imenu Željezno.

Organizator putovanja bio je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Požega, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II u sklopu projekta “Novi pristup za stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja”. 

Osnovna svrha putovanja bilo je upoznavanje s načinom rada Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, primjerima dobre prakse iz područja rada s nezaposlenima i poduzetnicima, primjerima projekata koje su provodili u godinama gospodarske krize, informiranje o provedenim razvojnim projektima, funkcioniranju inovacijskih, gospodarskih, tehničkih i edukacijskih centara. 

TEP je skraćenica za Gradišćansko partnerstvo za zapošljavanje koje je osnovano 2000. godine kao poveznica između politika zapošljavanja i potreba njihovog lokalnog tržišta rada. U proteklom programskom razdoblju 2007-2013 TEP je aktivno provodio projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, njih čak 23. Zanimljivo je da su čak 7 projekata provedeni bez dodatnih troškova, a jedan iz drugih izvora financiranja. Novo programsko razdoblje će biti izazov za TEP jer donosi novi način rada i financiranja. Naime, Austrija u odnosu na druge zemlje EU nema problem s visokim stopama nezaposlenosti, te zbog toga neće imati na raspolaganju sredstva ESF, već će koristiti nacionalna sredstva. 

Tehnološki centar Eisenstadt je predstavio svoje razvojne projekte i pojasnio sudionicima kako njihov regionalni menadžment upravlja gospodarstvom i na koji način su svi uključeni u upravljanje. Potom su se sudionici uputili u njihovu poduzetničku zonu koju koriste brojni poduzetnici.

AMS Austrijski regionalni i lokalni zavod za zapošljavanje oduševio je sudionike inovativnim uslugama za nezaposlene osobe, posebno kako koriste suvremene tehnologije i metode samo-prezentacije u traženju posla. Dodatno je oduševio i način sufinanciranja obrazovanja nezaposlenih osoba. Pojašnjeno je da se svakoj osobi koja je zainteresirana za osposobljavanje ili drugi vid obrazovanja pristupa individualno i omogućava pojedinačna obrazovanja u skladu s interesom i svrhovitošću tog obrazovnog programa za zapošljavanje nezaposlene osobe.
 
U posjetu Gospodarskoj komori Gradišće i WIFI Gospodarsko promotivnom centru sudionike su impresionirale radionice u kojima se polažu majstorski ispiti. Radionice su dobro opremljene i omogućuju kvalitetno provođenje testiranja za više različitih zanimanja.  

Obrazovni centar Gradišće omogućuje da se sva obrazovanja za potrebe AMS Austrijskog zavoda za zapošljavanje provedu na jednom mjestu. Radionice obrazovnog centra su opremljene suvremenom opremom, te je sudionicima demonstrirano tiskanje na 3D printeru. Posebnost ovog obrazovnog centra je u tome što pruža razne socijalne programe za svoje polaznike. Naime, nezaposlene osobe koje se nakon osposobljavanja nisu uspjele zaposliti neko duže vrijeme se ponovno uključuje u za njih posebno pripremljene programe kako bi održavali stečena znanja i unaprjeđivali svoje radne vještine, te kako ne bi postali socijalno isključeni članovi društva. 

Zadnjeg dana posjeta sudionicima je predstavljen WIBAG – Institucija za poticanje gospodarskog razvoja. Glavna uloga ove organizacije je da privlači investitore i gospodari poduzetničkim zonama. Posebno je istaknut projekt izgradnje Terma St. Martins iniciran od WIBAG-a. Od ideje do otvorenja Termi prošlo je samo 2 godine, unatoč tome što je za realizaciju bilo potrebno dobiti suglasnost 13 općina budući su se terme izgradile na termalnim izvorima, dok je jezero koje ih okružuje umjetno stvoreno.
Terme St. Martins su stvorile nova radna mjesta i postale značajne za turistički razvoj tog kraja.

Od ostalih zanimljivosti sudionici su posjetili vinski podrum obitelji Jagschich, gdje su imali su priliku susresti se s gradišćanskim Hrvatima koji govore arhaičnim hrvatskim jezikom. Bilo je neobično navići se na radno vrijeme trgovina koje rade samo do 18:30 sati, a nedjeljom i blagdanom uopće ne rade, no zbog toga je ostalo više slobodnog vremena za razgledavanje uređenog i prepunog znamenitosti i cvjetnih parkova Eisenstadta. 

U studijskom posjetu Eisenstadtu, Republika Austrija, od 1-3. lipnja 2015. godine sudjelovali su predstavnici sljedećih organizacija: Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Požega, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije, Hrvatska gospodarska komora – ŽK Požega, Hrvatska obrtnička komora Požeško-slavonske županije, Udruženje obrtnika Požega, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, Udruga OPPIDUM, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, Srpski demokratski forum, Centar za socijalnu skrb Požega, Grad Požega, Grad Lipik, Grad Pakrac, Veleučilište u Požegi, Poduzetnički centar Pakrac, Udruga slijepih županije Požeško-slavonske, Vijeće srpske nacionalne manjine, Općina Čaglin i nekoliko obrtnika.

Skip to content