Vijesti

Svijet graševine: Posjet nacionalnih medija Požeško-slavonskoj županiji

U sklopu projekta Svijet graševine organiziran je dvodnevni posjet nacionalnih medija Požeško-slavonskoj županiji kako bi se upoznali s destinacijom Svijeta graševine i bogatom tradicijom vinogradarstva i vinarstva ovoga kraja. Početna stanica obilaska bila je Kurija Janković u Pakracu gdje je uz konferenciju upriličena demonstracija kovanja slavonskog banovca, kovanog u prvoj hrvatskoj kovnici novca. Tamo ih je pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević a novinarima su o projektu još govorili zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, županica Antonija Jozić, ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ Senka Horvat, zatim direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann te djelatnica pakračkog Muzeja Željka Razumović-Odvorac.

Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ
Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ

Nositelj projekta je Grad Pakrac, partneri projekta su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator PSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 8.729.448,53, a iznos EU sufinanciranja je 7.364.372,69 eura.

U ime domaćina dobrodošlicu je zaželjela pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević upoznavši goste s gradom herojem koji je pretrpio teška razaranja u Domovinskom ratu, ali je ponosni grad koji ima mnogo čega za pokazati, od povijesnih do novih osvježenih priča koje će biti interpretirane u Spahijskom podrumu, posjetiteljskoj infrastrukturi Svijeta graševine.

Uz sami uzgoj graševine koji je glavna tematska nit projekta, županica Jozić prigodu je iskoristila da naglasi bogatstvo i raznolikost turističke ponude svih krajeva Požeško-slavonske županije.

Antonija Jozić, županica PSŽ
Antonija Jozić, županica PSŽ

– Nalazite se u županiji koja ima burnu, ali isto tako bogatu povijest i nadam se kako ćete uspjeti istražiti Požeško-slavonsku županiju u najvećoj mogućoj mjeri. Danas ćete se upoznati s novim brendom Svijeta graševina kojega razvijamo i koji je vezan uz ono na što smo izuzetno ponosni, uzgoj najbolje vinove loze i proizvodnju najboljih vina u Hrvatskoj, ali i šire – istaknula je Jozić.

Osim s ponudom Pakraca, mediji su upoznati i s povijesnim znamenitostima Grada Požege te vinskom središnjicom županije – Kutjevom, koji će u budućoj Kući graševine interpretirati ono u čemu su kutjevački vinari najbolji, proizvodnji vrhunske kapljice prepoznate u svijetu.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji, završen je obilaskom raspjevanog partnera Svijeta graševine, Muzeja bećarca u Pleternici, koji od početka godine dočekuje posjetitelje iz cijele Hrvatske, spajajući najdičnije slavonske motive, vrhunsku graševinu i uvijek rado pjevani bećarac.

izvor:PSŽ

Skip to content