Vijesti

Spahijski podrum u Pakracu uskoro dobiva svoje novo ruho

U Gradskoj vijećnici kompleksa Janković u Pakracu, u ponedjeljak, 15. studenoga održano je predstavljanje projekta unutarnjeg uređenja Spahijskog podruma s gradskom knjižnicom, gradskim muzejom i Posjetiteljskim centrom Svijeta Graševine, koji je dio projekta Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje).

Predstavljanju su prisustvovale buduće stanovnice Spahijskog podruma ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac Monika Lucić Fider i ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik, zatim koordinatorica projekta ispred Grada Pakraca Zrna Garača te ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat. Ravnateljica Horvat upoznala je sve prisutne kako je priprema ovog projekta započela još 2015. godine s namjerom povezivanja svih vinarskih dijelova Županije te u konačnici stvaranja  brenda pod nazivom Svijet Graševine.

Spahijski podrum će  pričati svoje priče, ali istodobno povezivati vinsku tradiciju s Pleternicom i Kutjevom. Napomenula je i kako je participacijom lokalnih dionika na radionicama, koje su se održavale kroz ovu godinu, a uključivale su predstavnike javnih ustanova s područja Pakraca, udruge čije je djelovanje povezano s kulturom, baštinom i poviješću te ostale građane koji su imali znanja o  povijesnim vrijednostima Grada, zajedničkim sudjelovanjem dat obol koji je utro put sadržajnosti i funkcionalnosti samog unutarnjeg prostora Spahijskog podruma. Direktorica tvrtke Muze d.o.o.,  Dragana Lucija Ratković Aydemir sa svojim timom uz studio Rašić&Vrabec sve su dobivene informacije saželi i napravili projekt unutarnjeg uređenja Spahijskog podruma s gradskom knjižnicom, gradskim muzejom i Posjetiteljskim centrom Svijeta Graševine.

Buduće zone Spahijskog podruma predstavljene su kroz prezentaciju gđe. Ratković Aydemir koja je još jednom naglasila kako će u ovom objektu biti smješteni i muzej i knjižnica što je u svijetu već ustaljena praksa međutim, u Hrvatskoj je ovo prvi primjer hibrida muzeja i knjižnice. Svi nazočni, dobili su važne informacije o tome na koji će način zaživjeti Spahijski podrum odnosno kako će biti predstavljena baština i povijest njihovog Grada.

Skip to content