Vijesti

Predstavljen projekt budućeg zdravstvenog centra u Pakracu

U Gradu Pakracu dana 3. svibnja predstavljen je projekt ”Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu” na kojem je sudjelovala i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat.

Nositelj projekta je Grad Pakrac uz Požeško-slavonsku županiju kao projektnog partnera, dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije.

Uz predstavljanje projekta, događaj je iskorišten za potpis Sporazuma o suradnji između Zdravstvenog veleučilišta Zagreb i Grada Pakraca na ovom projektu.

Budući Medicinski centar smjestit će se u nekadašnjoj zgradi Prve zemaljske bolnice, izvorno izgrađene 1896. godine koju je potrebno u potpunosti obnoviti i adaptirati. Prvi korak je priprema zakonom propisane projektno-tehničke dokumentacije što je glavna aktivnost ovog projekta. Projekt je započeo s realizacijom 1. studenog 2019. godine i trebao bi biti završen u roku tri godine pri čemu su predviđeni troškovi u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa 85% su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, dok vlastita sredstava iznose 345.000 kuna (15%). U tom vremenu i s tim novcima potrebno je pripremiti šest neophodnih zakonskih dokumenta, između ostalog i glavni projekt s pripadajućim elaboratima i projekt unutarnjeg uređenja, kao i troškovnik. Izrada navedene dokumentacije preduvjet je za kandidiranje projekta za njegovu provedbu u budućnosti gdje očekivani troškovi adaptacije i opremanja iznose 120 milijuna kuna što bi se u drugoj fazi financiralo kroz Dodatak 2 Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem.

Adaptacijom i opremanjem oko 2500 četvornih metara neto površine raspoređenih u četiri etaže planirani su edukacijski, kongresni, istraživački prostori, ali i smještajni i prehrambeni prostori, te ostali nužni prateći sadržaji poput sanitarija, skladišta, ureda i slično. Okosnica cijelog projekta je izvedba anatomskog laboratorija (“Cadaver lab”) gdje bi se kroz praktičnu obuku i obrazovanje stekle nove kirurške vještine i tehnike. Naime, važnost ovakvog laboratorija očituje se upravo u činjenici što u Hrvatskoj niti u zemljama u okruženju nema slične vježbaonice.

Osim edukacija za vrhunske stručnjake, organizirat će se i edukacije za druge medicinske i turističke djelatnike koje tematski prate trendove struke u medicini i zdravstvenom turizmu. Uz mogućnosti usvajanja novih znanja i vještina u području medicine koju bi polaznici tečaja imali, omogućeno bi im bilo upoznavanje i obilazak svih obližnjih turističkih destinacija kako bi se ostvarila povezanost sa gradom i njegovom sredinom, te se samim time podizala svijest o zdravstvenom turizmu.

Skip to content