Vijesti

Nastavak provedbe projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“

U velikoj vijećnici Županije danas su potpisani ugovori koji se odnose na izradu organizacijskih modela s analizom isplativosti za sektore voća, povrća, svinjogojske proizvodnje i proizvodnju crne slavonske svinje, vinogradarstva i vinarstva te organizacijskog modela zbrinjavanja i prerade nusproizvoda i ostataka u preradi voća i povrća s analizom isplativosti, koji su dio projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“, koji provodi Požeško-slavonska županija u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije.

Organizacijske modele za sektore voće, povrće, svinjogojstvo te vinarstvo i vinogradarstvo izrađivat će tvrtka MICRO projekt d.o.o., a ukupna vrijednost usluga je 342.500,00 kuna, dok će organizacijske modele zbrinjavanja i prerade nusproizvoda i ostataka u preradi voća i povrća s analizom isplativosti izrađivat Zajednica ponuditelja Meta partner d.o.o. i Revent Smart d.o.o., a vrijednost usluge je 118.750,00 kuna.

Izradom modela realizirat će se druga faza projekta, kojom će biti stvoreni preduvjeti za nastavak realizacije projekta, ali i omogućena implementacija dobivenih znanja, informacija i modela u samoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz poticanje udruživanja i  kvalitetnije organiziranje same proizvodnje.

Cilj projekta je stvaranje podloge za razvoj poljoprivrednog sektora na području Požeško-slavonske županije kroz poticanje udruživanja, kvalitetnije organiziranje poljoprivredne proizvodnje, izgradnju skladišnih kapaciteta, usvajanje novih znanja i praćenje novih trendova, izradom i primjenom stručnih analiza, studija i dokumenata.

Projekt se sastoji od tri glavne cjeline, koje su međusobno povezane:

Prva aktivnost odnosi se na izradu Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji. Aktivnost je realizirana u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Druga aktivnost sadržava izradu organizacijskih modela proizvodnje (u sektoru voća, povrća, svinjogojstva, uspostavi centra za zbrinjavanje i preradu ostataka iz prerade voća i povrća te sektora vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na modele udruživanja poljoprivrednika), dok se treća aktivnost odnosi na izradu Modela uspostave i upravljanja regionalnim centrom razvoja poljoprivredne proizvodnje i na izradu projektno tehničke dokumentacija za navedeni centar, koji će se nadovezati na projekt izgradnje hladnjače.

Razdoblje provedbe ovoga projekta je 06.11.2019. – 06.11.2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.526.000,00 kuna.

Udio sufinanciranja iz Europske unije je 2.147.100,00 kuna (85%), a udio vlastitih sredstava 378.900,00 kuna (15%).

Potpisivanju ugovora prisustvovali su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predstavnik tvrtke MICRO projekt d.o.o., predstavnik Zajednice ponuditelja Meta partner d.o.o., ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Anton Devčić, Branka Kuba pročelnica UO za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije te Stjepan Jakopović, stručni voditelj za strateško planiranje.

„Ako ćemo podijeliti ovaj projekt na faze, ovo nam je druga faza provedbe projekta. Započeli smo prije otprilike godinu dana te smo tada potpisali sporazum, a u međuvremenu je napravljena analiza stanja u poljoprivredi u našoj županiji. Tvrtka MICRO projekt d.o.o. s kojom danas potpisujemo ugovor, izrađivat će nam organizacijske modele za sektore, odnosno podsektore u poljoprivredi. Ono što želimo kroz ove modele i što će nam isporučiti naši novi suradnici upravo je određeni model na koji način organizirati poljoprivrednike u našoj županiji u svakome od podsektora. Važno nam je da poljoprivrednici zajedno i sa javnim sektorom surađuju te da nađemo načine kako oni mogu unaprijediti svoju poljoprivrednu proizvodnju te na koji način im može pomoći javni sektor kroz određena ulaganja, a sve u cilju razvoja novih proizvoda koji će unaprijediti našu Požeško-slavonsku županiju.“ – rekla je Senka Horvat ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ.

„Znamo da je naša županija poljoprivredna županija, ali često puta poljoprivreda se minorizira i stavlja sa strane, a zapravo je hrana ključ i temelj svega”.

Bilo bi dobro kada bi mogli ono što proizvedemo izvesti kroz turizam i na prostore našega Jadrana, a sa vjerom da će kontinentalni turizam biti još snažniji u vremenu koje je pred nama. Bez udruživanja, bez analize onoga na čemu ćete vi i raditi, znajući da imamo velike mogućnosti bilo u voćarstvu, ratarstvu, stočarstvu i slično, nažalost neće biti uspjeha. Namjera mi je da poljoprivrednici koji žive ovdje, shvate da im zaista ide u korist ono što je struka propisala i predložila.“ – rekao je Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

„Ono što ćemo zasigurno vama predlagati kontinuirano je uvođenje novih i inovativnih modela, suvremenih agrotehnoloških mjera, modernih kriterija agroekonomije, nadogradnju hladnjače  te sve po pitanju suradnje sa logističkim kompanijama.“ – rekao je predstavnik tvrtke MICRO projekt d.o.o. Mladen Šimunac.

Skip to content