Vijesti

Predstavljanje tehnološke podloge za razvoj koncepta Pametnih/sigurnih i zelenih gradova

U četvrtak, 22. travnja 2021. godine u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije je održana radionica na temu „Od ideje do izvedbe: Predstavljanje tehnološke podloge za razvoj koncepta Pametnih/sigurnih i zelenih gradova“.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije i tvrtka Open Way d.o.o su organizirali navedenu radionicu na kojoj su prezentirane tehnološke podloge za implementaciju i razvoj Smart City koncepta, kao i implementacije projekata zelene javne infrastrukture. Prisutni na ovoj radionici su bili predstavnici Regionalnog koordinatora PSŽ, Zavoda za prostorno uređenje PSŽ, Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Požega, Poduzetničkog centra LRA Pakrac, Poduzetničkog centra Pleternica, Grada Lipika, tvrtki Detas d.o.o., Piraex d.o.o., 3E projekti d.o.o.  i drugi.

Predavači u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije
Predavači u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije

Uvod u radionicu održao je stručni suradnik za provedbe projekata u infrastrukturi Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić koji je naveo glavne aktivnosti nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje 2021.-2030. Također, naveo je glavne ciljne skupine koje bi mogle provoditi Smart City koncept, odnosno komunalna poduzeća, lokalne vlasti te poduzeća svih veličina. Sudionici radionice upoznati su i s procesom programiranja za novu financijsku perspektivu 2021.-2027. godinu, pri čemu je naglasak stavljen na aktivnosti usmjerene na zelenu i digitalnu tranziciju, koje će biti financirane u budućem programskom razdoblju.

Stručni suradnik za projekte na području infrastrukture, Anto Baltić
Stručni suradnik za projekte na području infrastrukture, Anto Baltić

Prezentirani su domaći proizvodi i usluge koji su prihvatljivi za provedbu aktivnosti u natječajima i javnim pozivima koji preferiraju održivi razvoj. Ciljevi ove radionice su da se na regionalnoj i lokalnoj razini u suradnji sa regionalnim razvojnim agencijama, regionalnim koordinatorima, gradove, općine te druge ustanove upozna sa suvremenim tehnološkim rješenjima sa područja sigurnosti prometa i rasvjete.

Sudionicima su predstavljeni inovativni, sigurni i pametni sustavi  za signalizaciju i osvjetljavanje pješačkih prijelaza. Upoznati su i s proizvodima i tehničkim „Smart & Safe city“ rješenjima koja se odnose na sustav pametne javne rasvjete. Neke od prednosti takvih sustava istaknute su prvenstveno kroz energetsku učinkovitost (napajan fotonaponskim ćelijama), niz senzora za detekciju prolaska ljudi i vozila, mjerenja temperature, vlažnosti i kvalitete zraka, interaktivnosti s okolinom – alarmiranje u slučaju prometne nesreće, te povezanost na GIS sustav, kojim bi se informacije s terena mogle pratiti u kontrolnim centrima. Na radionici je prezentirani i pametni sustavi punionica za električna vozila te buduće potrebe u pripremi održive urbane infrastrukture kako bi se svi ovakvi inovativni sustavi proveli.

Predavanje u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije
Predavanje u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije
Skip to content