Vijesti

Posjet Regionalmanagement Burgenland (RMB) 11.12.2019. u Eisenstadtu u Gradišću, Austrija

Djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije su u cilju razvijanja međunarodne suradnje posjetili javnu instituciju koja se bavi projektima koji su sufinancirani iz EU fondova, Regionalmanagement Burgenland  GmbH (RMB). Ova institucija osnovana je od strane pokrajinske vlade Burgelanda (Gradišća), a u 100% je vlasništvu savezne pokrajine Burgenland.

U usporedbi sa hrvatskim institucijama, može se reći da ima ciljeve i svrhu kao regionalni koordinatori u našim županijama (prije regionalne razvojne agencije). Institucija djeluje na dva mjesta u Eisenstadt-u (Željezno) i Jormannsdorfu na jugu Grdišća. Osnovana je u travnju 1995. godine. Direktor institucije je gosp. Harald Horvath.

Ključni zadaci kojima se bavi ova institucija su:

-koordinacija regionalnog financiranja iz EU -a

-razvoj regionalne suradnje (INTERREG Slovačka, Mađarska i Slovenija)

-međunarodna suradnja

-priprema studija i planskih dokumenata

-ključni i pilot projekti

-nadgledanje ni evaluacija projekata EU-a

-odnos s javnošću davanje informacija o EU

Ciljne skupine su : potencijalni promotori, mala i srednja poduzeća, regionalni političari, gradovi, općine, škole, fakulteti, zainteresirane strane iz EU-a kao i cjelokupno stanovništvo Gradišća.

U lijepo uređenom prostoru za prezentacije dočekali su nas predstavnici institucije gosp Otto Sebestyén prokurist i gosp. Dietmar Baurecht, voditelj upravljanja projektima.

Prezentaciji je nazočila i gđa. Klaudia Paulitsch direktorica  Hrvatske gospodarske agencije (HGA) iz Gradišća. HGA podupire veze regije Alpe-Panonija-Dunav-Jadran i sebe vidi kao most između austrijskog i hrvatskog gospodarstva. Na taj način nudi platformu za povezivanje, razmjenu i suradnju poduzetnika i gospodarskih stručnjaka unutar regije.

Iz Saveznog ministarstva Austrije, Održivost i turizam, Odjel  III/1 – šumarstvo, šumarska ekonomija i informiranje o šumama prezentacijama je nazočio gosp. Vladimir Čamba, dipl.ing., koji nam je ujedno pomogao u prevođenju sa njemačkog na hrvatski i obratno.

U ime domaćina sve skupa nas je pozdravio prokurist gosp. Otto Sebestyén prokurist i gosp. Dietmar Baurecht, voditelj upravljanja projektima, Regionalmanagement Burgenland GmbH (RMB) nam je kroz prezentaciju predstavio gosp. Dietmar Baurecht. Nadalje, ukratko nas je upoznao i sa projektom pod nazivom Pakt za zapošljavanje (Pakt für Beschäftigung). Jedan od uspješno provedenih projekata iz ovog paketa je i FreuRaum u Željeznom.

Osnovni cilj ovog projekta je osiguravanje i proširenje zaposlenosti, porast kvalifikacija potencijala radne snage kao i smanjenje nezaposlenosti (mladi, stariji od 50+, emigranti i sl.). Prostore ovog projekta posjetili smo u popodnevnim satima.

Gospođa Patricia Feucht je predstavila EU programsko upravljanje kroz kohezijski i socijalni europski fond. Prezentacija je bila fokusirana koliko je projekata provedeno iz oba fonda za cijelo područje Gradišća kao savezne pokrajine unutar Austrije. Program razvoja sela (Dorfzukunft 2020) prezentirala nam je gđa. Marlene Hrabanek-Bunyai, inače voditeljica društva Naše selo. Bilo je zanimljivo čuti kako se revitaliziraju i obnavljaju sela u Gradišću, a koje muče isti problemi kao i sela u Hrvatskoj; starenje stanovništva, odlazak mladih i izumiranje.

Nakon svih prezentacija, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, gđa. Senka Horvat, zahvalila se domaćinima na dobrodošlici, dobrim prezentacijama te ih pozvala na uzvratni posjet k nama u Hrvatsku. U razgovorima smo se dotakli i drugih projekata i tema. Naročito smo naglasili naše zanimanje za projekt i europski centar obnovljivih izvora energije u Güssingu koji se nalazi na samom jugu Gradišća kao i mjere u poticanju poljoprivredne proizvodnje.

Oko 13 sati uputili smo se u centar Eisenstadta gdje smo posjetili projekt FreuRaum. Projekt je započeo sa radom u lipnju ove godine. Zapošljava trenutno osam stalnozaposlenih žena i volontere. Projekt nam je predstavila voditeljica Haider-Wallner.

Projekt sastoji se od tri dijela:

-restorana sa kafeom uz mogućnost održavanja priredbi

-prostor za popravke

-police za prodaju domaćih proizvoda

Cilj projekta je okupljanje svih uzrasta (manifestacija), izobrazba putem radionica (kuhanje, šivanje, pletenje, sviranje i sl.), popravak kućanskih aparata, produktivno zapošljavanje, prodaja domaćih proizvoda i priprema jela od isključivo domaćih proizvoda, zbrinjavanje emigrantske populacije (zapošljavanje).

 

Skip to content