Vijesti

Pokrenut e-Obrt – aplikacija za internetsku registraciju obrta

Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo je u srijedu, 23. rujna elektroničku uslugu e-Obrt, kojom će se, po prvi puta u Hrvatskoj, obrt moći registrirati putem Interneta. Ova usluga dostupna je putem sustava e-Građani, kroz koji sadašnji ili budući obrtnici mogu podnijeti prijavu za osnivanje obrta, ili upisati statusne promjene bez odlaska u nadležna registarska tijela.
 
„Na ovaj smo način našim obrtnicima, sadašnjim i budućim, htjeli pojednostaviti proceduru osnivanja obrta i ubrzati komunikaciju između građana i tijela javne uprave. Sada više ne moraju dolaziti u urede državne uprave, već upis i sve promjene vezane uz svoj obrt mogu obaviti iz svoje fotelje, što je i jednostavnije i štedi im vrijeme“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom predstavljanja aplikacije.

Za prijavu u e-Obrt potrebno se prijaviti u  sustav e-Građani. Za prijavu je potrebno posjedovati vjerodajnicu koja se može zatražiti u Financijskoj agenciji (FINA) te putem nje kreirati Osobni korisnički pretinac. Nakon uspješne prijave u Osobni korisnički pretinac moguće je pokrenuti proces registracije novog obrta.
Za dobivanje službenih dokumenata također neće biti potrebno odlaziti u nadležna registarska tijela, već će obrtnik svoju obrtnicu, rješenje o otvaranju obrta i izvadak iz Obrtnog registra dobiti putem svog osobnog korisničkog pretinca koji će kreirati. 
 
„Obrtnike smo već rasteretili troška plaćanja obrtnice koji je iznosio 200 kuna, a uskoro obrtnici neće imati ni trošak plaćanja pristojbe jer će, prema novom Zakonu o upravnim pristojbama, svaki zahtjev podnesen elektroničkim putem biti oslobođen svih pristojbi. Znači da će otvaranje obrta biti potpuno besplatno“, poručio je Maras.
 
Ministar Maras podsjetio je i na druge mjere i pogodnosti koje su obrtnicima omogućene posljednjih nekoliko godina s ciljem smanjenja poreznog i neporeznog pritiska.

Skip to content