Vijesti

Počelo razminiranje poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije – projekt vrijedan preko 30 milijuna kuna

Na području Grada Pakraca u naselju Španovica održana je Uvodna konferencija kojom je obilježen početak poslova razminiranja prema projektu razminiranja «Poljoprivredne površine Požeško – slavonske županije». Projektom će se razminirati poljoprivredne površine na području gradova Lipika i Pakraca.

 U suradnji sa Požeško-slavonskom županijom Regionalna razvojna agencija-PANORA d.o.o. pripremila je dokumentaciju te uspješno prijavila projekt na Program ruralnog razvoja. Požeško – slavonska županija za navedeni je projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), a na temelju Natječaja za dodjelu potpore za „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.  Ukupna vrijednost potpore  iznosi 31.765.767,44 kuna. Od ukupne vrijednosti poslova čak 85% čine bespovratna sredstva potpore iz EPFRR-a namijenjena ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, a ostalih 15% sredstava osigurano je u Državnom proračunu.

U Požeško – slavonskoj županiji od 1998. do danas razminiran je 21 četvorni kilometar minski sumnjive površine, za što je utrošeno cca. 181 mil kuna.  Trenutno se na području Požeško – slavonske županije izvode poslovi razminiranja površine od oko 1,2 četvorna kilometra i to na području naselja Subocka. Donji Čaglić, Kovačevac te na području  šumskih puteva sjeverno od naselja Velika Dereza te naselja Cicelj. Sukladno prijedlogu Plana protuminskog djelovanja za tekuću godinu  razminirat će se 6,6 km2 MSP-a Požeško-slavonske županije u gradovima Lipik i Pakrac.

Skip to content