Vijesti

Završen projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Tekić, Osnovne škole “Mladost” Jakšić

Osnovna škola “Mladost” Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom razvojnom agencijom – PANORA d.o.o. pripremila dokumentaciju i uspješno se prijavila na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. Ravnatelj Osnovne škole “Mladost” Jakšić je dana 13. srpnja 2016. godine potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kroz projekt energetske obnove izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova zgrade, toplinska izolacija poda zgrade prema tlu, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu te zamjena dijela vanjske stolarije. Općina Jakšić je osigurala novi namještaj za uređene prostorije. Provedbom energetskog pregleda i izradom energetskog certifikata nakon izvedenih radova dobivena je ušteda od 74,22% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 74,22% doprinosa smanjenju potrošnje energije u odnosu na stanje prije energetske obnove. Škola je iz energetskog razreda “E” prešla u energetski razred “B”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 504.743,88 kn, a dijeli se na prihvatljive i neprihvatljive troškove. Prihvatljivi troškovi su odobreni od strane posredničkog tijela i na njih se primjenjuje razmjerni udio sufinanciranja. Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje sa 30% prihvatljivih troškova, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 60% prihvatljivih troškova, dok Požeško-slavonska županijska sudjeluje sa 10% prihvatljivih troškova. Neprihvatljivi troškovi su troškovi koji nisu prihvaćeni kao prihvatljivi, ali čija je izvedba neophodna za realizaciju cijeloga projekta. Neprihvatljive troškove je u potpunosti financirala Požeško-slavonska županija.

Završnu konferenciju za novinare uvodnim riječima je otvorio ravnatelj Osnovne škole “Mladost” Jakšić Boško Obradović. Među prisutnima su bili saborski zastupnik Franjo Lucić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije Senka Horvat, ravnatelji županijskih škola te brojni mještani iz naselja Tekić.

Direktorica razvojne agencije Senka Horvat istaknula je kako je ovo četvrti od sedam projekata energetske obnove koji su u provedbi na području naše županije. Također je naglasila da su osim sredstava za projekt energetske obnove, za ovu školu dobivena i sredstva za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu, također iz ovog Operativnog programa, u iznosu od 50.700,00 kn.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević istaknuo je da je prije dvije i pol godine postojala velika opasnost od zatvaranja područnih škola čemu se on žestoko usprotivio. Naprotiv, u budućnosti planira obnoviti sve škole na području Požeško-slavonske županije i time omogućiti dostojne uvjete rada svim učenicima i nastavnicima.

Saborski zastupnik Franjo Lucić izrazio je svoje zadovoljstvo izvedenim radovima te najavljuje daljnja ulaganja u slične projekte.

Konferenciju su završili učenici Područne škole Tekić prigodnim programom.

Skip to content