Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu

Tema savjetovanja je:   Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu.

Opis savjetovanja: Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu temeljem Programa školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu, usvojenog 10. travnja 2024. godine na sjednici Vlade Republike Hrvatske. Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u staklenku za med te označen nekom od oznaka kvalitete (nacionalnim znakom kvalitete „Dokazana kvaliteta – Hrvatska” i/ili europskim ili nacionalnim znakom kvalitete za zaštićenu oznaku izvornosti) koje dovode do prepoznatljivosti proizvoda više kvalitete i domaćeg podrijetla. Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača (med hrvatskih pčelinjaka) čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 30.05.2024.

 

Skip to content