Vijesti

HBOR pokreće Program vrijedan 250 milijuna eura za energetsku učinkovitost poduzetnika

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“.

Ovaj instrument vrijedan 250 milijuna eura omogućit će poduzetnicima u različitim sektorima pristup kreditima uz povoljne kamatne stope te mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita.

Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu. Krediti će biti na raspolaganju poduzetnicima u prvoj polovici 2025. godine.

Ovaj sporazum omogućuje plasiranje oko 250 milijuna eura kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora. Svrha je podržati poduzetnike bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva, a koji su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima.

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će kroz postupak javne nabave odabrati Hrvatska banka za obnovu i razvitak, osiguravajući tako oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka.

Poduzetnicima će biti dostupni krediti do 3.000.000,00 eura uz povoljne kamatne stope, s obzirom da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ovi krediti predstavljaju povoljan i dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda, što će dodatno povećati konkurentnost poduzetnika iz prihvatljivih sektora. Otvaraju se nove prilike za unapređenje poslovanja i doprinose izgradnji održive ekonomije.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content