Vijesti

Održana završna konferencija projekta “U korak sa zdravim životom”

U konferencijskoj dvorani „Quelle“ u sklopu Toplica Lipik održana je završna konferencija projekta „U korak sa zdravim životom“ kojim se želi ukazati na potrebu zdravih stilova života s obzirom na to da oni mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja, a promoviranjem zdravlja i prevencijom bolesti podići će se svijest građana o važnosti brige za vlastito zdravlje, što će dovesti do sveukupno zdravije populacije.

Tehničku podršku u pripremi i provedbi projekta „U korak sa zdravim životom“ pružio je Regionalni koordinator PSŽ, a ovom prigodom ravnateljica Senka Horvat istaknula je kako su Toplice Lipik ušle na velika vrata svijeta europskih fondova.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ mr.sc. Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ mr.sc. Senka Horvat

Navedeni projekt većinskim dijelom financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, dok je ostali dio sufinanciran iz državnog proračuna, a Toplicama Lipik partner na projektu je Udruga Palijativni tim LiPa.

Ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik ovom prigodom istaknuo je kako je važnost ovakvih projekta nemjerljiva. „Ovo je samo početak jer želimo nastaviti provoditi projekte slične ovomu kako bismo kontinuirano educirali našu zajednicu i promicali zdrav način života. Svaki pojedinac ima snagu donijeti pozitivne promjene u vlastitom životu i zdravlju, a mi smo tu kako bismo pružili podršku i resurse za postizanje tih ciljeva.“ – istaknuo je ravnatelj Pušćenik.

Projektne aktivnosti bile su podijeljene u tri različite skupine, a održane radionice, predavanja i promotivni materijali svim sudionicima pružili su korisne informacije o prevenciji bolesti te doprinijeli stvaranju zdravije populacije. Predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavković tijekom završne konferencije podsjetila je kako je Požeško-slavonska županija jedina županija u Republici Hrvatskoj koja je potpisala globalnu povelju o demenciji, dok je Grad Lipik prijateljska zajednica demenciji.

Zahvaljujući ovome projektu zdravstveno osoblje Toplica imalo je priliku sudjelovati u različitim tečajevima i usavršavanjima, a ukupno 13 osoba završilo je usavršavanja tijekom projekta s naglaskom na različite terapije koji doprinose rehabilitaciji i prevenciji bolesti. Kroz provedene aktivnosti projekt je uspješno ostvario svoj cilj te doprinio poboljšanju zdravlja i smanjenju opterećenja zdravstvenog sustava.

„Drago mi je da se provode ovakvi projekti u kojima se ulaže u edukaciju i prevenciju jer samo tako možemo doći do onoga što je najvažnije, a to je da ostanemo zdravi. Čestitke svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog odličnog projekta.“ – kazao je ovom prigodom gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić

 

Završnoj konferenciji projekta prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić koja je u svome obraćanju istaknula kako je ovaj projekt zasigurno ostavio lijepi trag u Lipiku. „Prije 135 godina na južnom području Požeško-slavonske županije rođen je dr. Andrija Štampar, utemeljitelj javnog zdravstva i jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije. Njegovi postulati u kojima je govorio o važnosti prevencije zapravo su temelj današnjeg javnog zdravstva. Zahvala svima onima koji su provodili ovaj projekt te prepoznali baštinu dr. Štampara.“ – rekla je županica Jozić istaknuvši kako je prevencija zasigurno ono što može relaksirati opterećenost zdravstvenog sustava, ali i ono što čovjeku može pripomoći da ima kvalitetniji i zdraviji život.

 

Skip to content