Vijesti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma Srednje škole Pakrac

      Dana 17. travnja 2019. godine u prostorijama Učeničkog doma u Pakracu održana je završna konferencija povodom realiziranog projekta Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Srednje škole Pakrac. Radi se o osmom projektu energetske obnove na području Požeško-slavonske županije od ukupno 12 odobrenih projekata energetske obnove za koje su sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Na završnoj konferenciji prisustvovali su pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, Marija Čar ispred Grada Pakraca, djelatnica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Andreja Hajdinger, ravnatelji ostalih škola te brojni drugi uzvanici.

Ravnateljica Senka Horvat izrazila je zadovoljstvo završetkom još jednog projekta te iznijela podatak kako je prema izvješću objavljenom na stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Požeško-slavonska županija četvrta županija u Republici Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika, u razdoblju od 2014. godine do danas.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.239.755,20 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 732.224,72 kn, a osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak sufinancirala Požeško-slavonska županija kao osnivač Srednje škole Pakrac. Škola se uz stručnu pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije uspješno prijavila na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, te je osigurala dodatnih 362.299,64 kn od vlastitog udjela financiranja, čime se udio sufinanciranja Županije uvelike smanjio. 

Realizacijom projekta povećana je toplinska zaštita vanjskoga zida s unutarnje strane na pročelju zgrade koji je dio kulturno-povijesne cjeline te s vanjske strane ostatka zgrade, povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora i stropa prema negrijanom prostoru, te je zamijenjen dio vanjske stolarije. Uz građevinsko-obrtničke radove projektom su sufinancirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

Nakon provedbe radova ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 50,64% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 58,52% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Provedba projekta započela je uslugom izrade projektne dokumentacije u ožujku 2015. godine, a održavanjem završne konferencije su odrađene sve aktivnosti na projektu.

 

Skip to content