Vijesti

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ potpisala ugovor za projekt ZAJEDNO DO RAZVOJA 2 vrijedan više od 24 milijuna kuna

U utorak, 16. travnja 2019. godine, u Novoj Gradiški održana je osma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja u pet slavonskih županija.Uz predstavnike Vlade Republike Hrvatske sjednici su nazočili i župani pet slavonskih županija – župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavili su status i rezultate provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem vrijednog 18,75 milijardi kuna, osiguranih iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u prosincu 2018. godine u Pakracu, potvrđen je značajan napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta. Od 14. prosinca 2018. do 5. travnja 2019. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području slavonskih županija od čak 1,23 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna kad je riječ o omotnici za Slavoniju, Baranju i Srijem od ukupno dostupnih 18,5 milijardi kuna. Predsjednik Vlade posebno je apostrofirao nazočnost ministra turizma na sjednici Savjeta, napominjući da će slavonske županije ove jeseni biti zajednički domaćin Dana hrvatskoga turizma. Poručio je da je to još jedna poruka koliko je važno da razvoj kontinentalnog turizma bude u fokusu, doprinoseći onoj gospodarskoj grani koja je u mnogim aspektima pokretač hrvatskoga gospodarstva.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je  i dosad učinjeno u programima dodjele bespovratnih sredstava tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kao i programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne reintegracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Taj program, rekla je, proširuje se i na gradove Pleternicu, Novu Gradišku, Slatinu i Đakovo te brojne općine uz rijeku Savu.

Na kraju sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisano je 18 ugovora u vrijednosti 422.686.059,76 kuna, a ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt  „Zajedno do razvoja 2“ vrijedan više od 24 milijuna kuna.

Svrha projekta je jačanje općih kapaciteta potrebnih za uspješnu pripremu i provedbu projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te pružanje direktne podrške za pripremu projekata za financiranje iz ESI fondova. Provedbom planiranih aktivnosti doprinijeti će se unapređenju procesa regionalnog razvoja korištenjem raspoloživih i stjecanjem novih znanja, vještina, sposobnosti regionalnog koordinatora te informiranje, educiranje i  savjetovanje dionika u pripremi i provedbi razvojnih projekata.

 

Skip to content