Vijesti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole Ruševo

Dana 21. veljače 2020. godine u obnovljenoj Područnoj školi je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo na adresi Ruševo 9, Čaglin, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin“. Radi se o prvom završenom projektu iz Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4.

Početnoj konferenciji prisustvovali su uz ravnateljicu Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, Slađanu Švajdu, predstavnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, Valentina Krpan, načelnik Općine Čaglin, Dalibor Bardač, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, djelatnici Regionalnog koordinatora Požeško-slavonske županije te drugi uzvanici.

Prigodnim riječima goste je pozdravio i načelnik Općine Čaglin, Dalibor Bardač istaknuvši podatak kako su na području općine energetski obnovljene sve područne škole uključujući i matičnu. Radi se o vrijednim projektima kako bi djeca s čaglinskog područja imala približno jednake uvjete kao i djeca u većim gradovima i mjestima.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, iz nije krila zadovoljstvo završetkom još jednog projekta energetske obnove iz potonjeg Poziva. Stoga se zahvalila svima koji su sudjelovali na projektu od njegove pripreme do realizacije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. listopada 2018. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom,

Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda C prešla u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 187.636,16 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju značajno umanjili troškovi za iznos do 97.102,99 kn.

 

 

Skip to content