Vijesti

Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega“

„Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega na adresi Dr. Filipa Potrebice 2a, Požega“ iz Poziva 4c.1.4, „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ još jedan je u nizu završenih projekata energetskih obnova na području Požeško-slavonske županije. Završna konferencija projekta održana je u petak, 19.veljače 2021. godine u prostorima Doma za starije i nemoćne osobe Požega.

Dom koji je izgrađen prije 30 godina dobio je novo ruho zahvaljujući ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 17. siječnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega je Europski fond za regionalni razvoj osigurao bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU financirao je projekt u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnosti promidžbe i vidljivosti.

Pomoć u provedenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije- Panora. Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ naglasila je kako je ovo sedmi od deset ugovorenih projekata energetske obnove zgrada ustanova na području Požeško-slavonske županije. Posebnu zahvalu ravnateljica Senka Horvat izrazila je prema Ministarstvu regionalnog razvoja, koji osim što provodi cijelu priču vezanu za EU projekte, također je i sufinanciralo ovaj projekt, Ministarstvu graditeljstva, Fondu za energetsku učinkovitost, Požeško-slavonskoj županiji, koja je administrativno i financijski pratila ovaj Projekt, cijelom timu u Domu za starije i nemoćne, te timu iz Panore.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, Anto Baltić predstavio je projekt, te pojasnio kako se izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšala toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšao se postojeći sustav grijanja, zamijenio se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te se unutarnja rasvjeta zamijenila energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera se ostvarila ušteda od 54,20% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, dok je zgrada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić

Obraćajući se nazočnima zadovoljstvo provedenim projektom iskazala je ravnateljica Doma, Ružica Alaber koja je naglasila kako su prije ove obnove imali izrazito visoke troškove energenata, te kako je ovaj projekt izvrsna opcija smanjenja troškova i pružanja kvalitetnije usluge svojim korisnicima.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe, Ružica Alaber

Požeško-slavonska županija je osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Požega, tako da  je župan Alojz Tomašević izrazio zadovoljstvo što će se na godišnjoj razini ostvariti velike uštede, te kako se završetkom ovog projekta ostvarila viša razina kvalitete i mogućnost da se budućim uštedama daljnje ulaže u dobrobit korisnika Doma. Župan Alojz Tomašević, naglasio je da je iz sredstava Europskih fondova u županiju privučeno više stotina milijuna kuna.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Na završnoj konferenciji projekta nazočili su i ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Ivan Vukoja, ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević i ravnatelj Centra za socijalnu skrb i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Doma za starije Vjekoslav Potočanac te predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora.

Uzvanici završne konferencije
Skip to content