Vijesti

Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza Poljana

U petak, 26. veljače 2021. godine u prostorima Osnovne škole Grigora Viteza Poljana održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza na adresi Antunovačka 29, Poljana”, u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” referentne oznake 4c1.4.

Zbog epidemioloških mjera završna konferencija održana je s manjim brojem nazočnih, među kojima su prisustvovali gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, Sandra Sekulić Pojer, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije- Panora, Senka Horvat, predstavnik izvođača radova, Zlatko Visković te domaćin Tibor Nagy, ravnatelj Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani.

Na samom početku Tibor Nagy, ravnatelj osnovne škole u Poljani pozdravio je prisutne, upoznao ih s poviješću škole, te naglasio zadovoljstvo učinjenim radovima. Škola je osim novog izgleda dobila i energetsku učinkovitost koja će znatno smanjiti troškove, rekao je ravnatelj Nagy.

Ravnatelj osnovne škole Grigora Viteza, Tibor Nagy
Ravnatelj osnovne škole Grigora Viteza, Tibor Nagy

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 16. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, Senka Horvat istaknula je kako ukupna vrijednost projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza na adresi Antunovačka 29, Poljana” iznosi do 2.381.810,41 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 1.464.029,68 kn, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu do 636.457,14 kn, a ostatak od 12 posto je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač. Nadalje, istaknula je kako je ovo tek jedan od 10 projekata ukupne vrijednosti oko 70 milijuna kuna koji je proveden u ovom ciklusu na Županiji, što je dvostruko više nego u prošlom kada je provedeno projekata za 30 milijuna. Zahvalila je nadležnim ministarstvima, Fondu, Županiji i Gradu Lipiku na uloženim sredstvima  i podršci.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture predstavio je projekt te pojasnio kako su energetskom obnovom financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti. Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, toplinska zaštita ravnog krova iznad grijanog prostora te se zamijenila postojeća rasvjeta sa energetski učinkovitijom. Navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 69,02% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić
Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić

Projekt energetske obnove škole u Poljani pohvalio je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Istaknuo je kako je poboljšanje uvjeta rada škole jedan od načina borbe da se negativna pojava sve manjeg broja učenika zaustavi. Zahvalio se Županu i Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču na podršci kako u ovom tako i u brojnim drugim projektima.

Gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana
Gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana

 

Skip to content