Vijesti

Održana stručna konferencija “Pametna poljoprivreda”

U sklopu projekta Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Panonika održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom Pametna poljoprivreda. Skup je okupio sudionike iz šest hrvatskih županija, uključujući predstavnike srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz sektora poljoprivrede, lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, nadležnih institucija i  projektnih partnera. Predavači iz Slovenije, Srbije i Hrvatske imali su cilj rasvijetlili budućnost poljoprivrede, uz uključene odgovore na izazove s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja današnjice.

Nositelj projekta Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Panonika je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, partneri su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova RH, Prirodoslovna škola Karlovac i Ekonomska škola Požega, a tehničku podršku pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Projekt je započeo  29. prosinca 2019. godine i traje do 29. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je 6.549.256,91 EUR i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Uzvanici stručne konferencije "Pametna poljoprivreda"
Uzvanici stručne konferencije “Pametna poljoprivreda”

– Drago mi je da je naš Fakultet turizma i ruralnog razvoja u istoj priči s našom Poljoprivredno-prehrambenom školom, budućim, ali i starim centrom izvrsnosti kada je u pitanju proizvodnja i prerada hrane. Tema pametne poljoprivrede je izvrstan nastavak i stepenica više jer smo svjesni da izazovi sadašnjice, prehrambena i energetska kriza, meteorološke situacije i ostali izazovi uvjetuju napredak proizvodnje i korištenje modernih tehnologija kako bi se oplemenila poljoprivreda – rekao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

Znanstveno-stručni skup održan je u Nastavnoj bazi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega – Vinum Academicum u Podgorju. Sudionike je u ime domaćina pozdravio prodekan za razvoj i poslovanje Berislav Andrlić, upoznavši kako je Vinum Academicum mjesto gdje se spajaju teorija i praksa i gdje pod budnim okom studenata i znanstvenika nastaju Akademska vina Zlatne doline.

RCK Panonika
RCK Panonika
Skip to content