Vijesti

Održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole Ruševo

Nastavlja se uspješna suradnja Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin i Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Naime, nakon provedbe projekata energetske obnove područnih škola u Ljeskovici i Djedinoj Rijeci održana je i početna konferencija za provedbu projekta energetske obnove Područne škole Ruševo. Radi se o prvom, od ukupno deset projekata koji su prijavljeni na Javni poziv 4c1.4. „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.“

Početnoj konferenciji prisustvovali su: ispred Požeško-slavonske županije zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, ispred Općine Čaglin načelnik Dalibor Bardač, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i brojni drugi uzvanici. 

Ravnateljica Senka Horvat istaknula je podatak kako je aktualna vrijednost svih projekata energetske obnove škola i drugih javnih ustanova kojima je osnivač Županija oko 100 milijuna kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u listopadu 2018. godine, a na početnoj konferenciji potpisani su ugovori o izvođenju radova s izvođačem Konstrukt Požega d.o.o. te stručnim nadzorom građenja sa Zajedničkim projektantskim uredom d.o.o.. 

Projekt energetske obnove Područne škole Ruševo uključuje izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, uslugu koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, energetski pregled zgrade, izradu izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost projekta.

 

Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Za taj dio financiranja Požeško-slavonske županije planira se prijaviti na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje se treba raspisati od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

Završetak radova se očekuje do kraja rujna ove godine, a završetak cijelog projekta do kraja ove godine.

Skip to content