Vijesti

„PROCEED WITH CARE“ – međunarodna stručno-znanstvena konferencija o kulturno odgovornom turizmu

Grad Šibenik je od 2. do 5. svibnja 2019. bio domaćin po prvi puta održane međunarodne stručno-znanstvene konferencije pod nazivom ‘Proceed with Care – Living with tourism’, u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. Konferencija je svečano otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu grada Šibenika te su se na otvorenju okupljenima obratili gradonačelnik Željko Burić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina i Jelena Skorup, a na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Regionalnog koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Konferencija djeluje kao interdisciplinarna platforma za rješavanje sukoba između “prekomjernog turizma” i očuvanja prirodnog i kulturnog krajolika, povijesnih gradova, spomenika i znamenitosti, posebno onih koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Glavni cilj konferencije „Proceed with Care“ je bio okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Tijekom tri dana održavanja konferencija je okupila relevantne domaće i inozemne stručnjake koji su razmijenili znanja i iskustva iz područja turizma i očuvanja UNESCO-ve kulturne baštine.

Održavanje konferencije je bilo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka. Konferencija „Proceed with Care – Living with tourism“ ima kao  jedan od ciljeva postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.

Skip to content