Vijesti

Održana početna konferencija energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice Parkac i bolnice hrvatskih veterana

Nastavlja se dobra suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije sa zdravstvenim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. U utorak, 03. prosinca 2019. godine je u prostorima Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana održana početna konferencija devetog projekta iz Poziva 4c1.1.4., „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, od ukupno deset iz potonjeg poziva koje je prijavljivao ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, Marina Major

Početnoj konferenciji prisustvovali su uz domaćina, ravnateljicu Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marinu Major, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška, predstavnica Ministarstva zdravstva, Štefica Tošev, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ilić i Božena Pastuović, zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca, Marijan Širac, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, brojni liječnici- specijalisti Opće županijske bolnice Pakrac te brojni drugi uzvanici.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije govorila je o samom projektu energetske obnove, kao i o svim aktualnim projektima energetske obnove koji se razvijaju na području Požeško-slavonske županije, čija je vrijednost nešto manja od 70 milijuna kuna. Te se tom prilikom zahvalila svima koji su uključeni u pripremi i provedbi projekata.

Pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška

Pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška obratio se nazočnima rekavši kako se na pakračkom području itekako mogu vidjeti rezultati natječaja energetske učinkovitosti. Zbrajajući, zajedno s projektom bolnice, uloženo je više od 70 milijuna kuna sredstava europskih fondova na području Grada Pakraca. Uz te brojke značajna je uloga Fonda za sufinanciranje europskih projekata koji dolazi iz državnog proračuna, a nalazi se u nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja, što je olakotna okolnost jer smanjuje na prihvatljiv minimum obveze sufinanciranja korisnika europskog projekta.

Zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović

Goste je pozdravio i zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović te istaknuo kako je Županija u segmentu energetske obnove zdravstva i školstva pokazala odgovornost i brigu da se standardi visoko drže na dobrobit građana Pakraca i županije.

Gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević

Gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević obratila se nazočnima ne krijući zadovoljstvo kako za Grad Pakrac energetska obnova znači puno više. Projekti energetske obnove višestambenih zgrada i javnih institucija prepoznati su kao jedan od načina promjene same vizure grada, odnosno obnove oštećenih fasada iz Domovinskog rata, istaknuvši značaj i veliku pomoć Fonda za sufinanciranje europskih projekata iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ilić

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 07. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u travnju 2018. godine, s uslugom izrade projektne dokumentacije. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost.

Stručni suradnik u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita poda prema vanjskom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta  energetski učinkovitijom, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zatim će se uvesti sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata i novih naplatnih mjernih mjesta.

Navedenim radovima ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 74,03%, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 13.435.153,00 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.046.978,92 kuna. Ostatak iznosa sufinancira Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, kao korisnik projekta. Bolnica se uz pomoć Panore prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s odobrenim iznosom do 3.707.879,23 kuna, čime je udio vlastitog sufinanciranja značajno umanjen.

Potpisivanje ugovora o izvođenju radova i ugovora o stručnom nadzoru građenja

Završetak radova na energetskoj obnovi očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.

Skip to content