Vijesti

Održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole “Mladost” Jakšić

Nastavlja se dobra suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. U petak, 22. studenoga 2019. godine u prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ na adresi Kolodvorska 2, Jakšić, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić“. Radi se o osmom, od ukupno deset projekata koji su prijavljeni  na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4., a koje je prijavio ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-Panora.

Početnoj konferenciji su uz požeško-slavonskog župana, Alojza Tomaševića, ravnateljicu Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senku Horvat, pristustvovali i načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević, ravnateljica Dječjeg vrtića Jakšić, Ivona Pečur, ravnatelji ostalih škola te predstavnici Školskog odbora.

Ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić, Boško Obradović obratio se nazočnima s optimističnim riječima, rekavši kako će nakon energetske obnove matična škole imati uvjete za rad koje nema niti jedna osnovna škola u Požeško-slavonskoj županiji. Naime, dosad je energetski obnovljeno svih pet područnih škola.

Ravnatelj Osnovne škole "Mladost" Jakšić, Boško Obradović

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat izrazila je zadovoljstvo još jednim projektom energetske obnove iz potonjeg Poziva. Stoga se zahvalila svima koji su dali svoj doprinos kako bi došli do ove faze projekta.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević izrazivši zadovoljstvo što kao načelnik Općine na čijem su području, uz veliku pomoć Požeško-slavonske županije i Panore sve područne škole obnovljene. Isto tako, istaknuo je nužnost energetske obnove matične škole, kako bi bila opremljena i dostojna boravka svih učenika koji ih pohađaju.

Načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević

Goste je pozdravio župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević istaknuvši kako je županija ove godine u samom vrhu povlačenja sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika, posebice kad je riječ o energetskim obnovama. Na tom tragu planira se obnova i zadnje područne škole s punom potporom Županije.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenoga 2018. godine, dok je provedba projekta započela u svibnju 2017. godine. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom L Projekt d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s Uredom ovlaštenog inženjera građevinarstva Domagoj Stojaković.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, zamijenit će se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom, ugradit će se novi sustav grijanja te novi sustav hlađenja.  Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,85% potrebne toplinske energije, a zgrada će ostati u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova i ugovora o stručnom nadzoru građenja

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 1.327.381,29 kuna.

Prigodni program učenika Osnovne škole "Mladost" Jakšić

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020.godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja studenoga 2020. godine

Skip to content