Vijesti

Održana početna konferencija energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega

 Nastavlja se suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora s javnim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. U srijedu, 02. listopada 2019. godine je u Domu za starije i nemoćne osobe Požega održana početna konferencija petog projekta iz Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Početnoj konferenciji prisustvovali su uz ravnateljicu Doma za starije i nemoćne osobe Požega, Ružicu Alaber, zamjenik župana požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, stručna voditeljica za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Andreja Menđel, ravnatelji županijskih ustanova i institucija, stručno osoblje Doma te brojni drugi uzvanici.

Ravnateljica Alaber istaknula je kako će ustanova nakon tridesetak godina dobiti novo ruho čime će se omogućiti kvalitetnija usluga korisnicima Doma, a osamdesetak zaposlenika dobit će bolje i kvalitetnije uvjete rada. Dom godišnje ima oko milijun i pol kuna režijskih troškova na energentima, stoga je financiranje energetske obnove iz EU fondova jedinstvena prilika da se ovako značajan objekt energetski obnovi.

Zamjenik župana požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović obratio se nazočnima te istaknuo kako se radi o jednom od složenijih zahvata, čija je vrijednost preko 10 milijuna kuna. Županija kao osnivač u brojnim sustavima, od zdravstva i školstva do skrbi za starije i nemoćne ima odgovornost i obvezu voditi brigu o objektima koji su, što protokom vremena od izgradnje do faze kada se nije imalo sredstava za njihovo tekuće održavanje i ispunjavanje zahtjeva koje postavlja novo vrijeme, dovedeni u stanje kada je potrebno reagirati. Upravo se Panora u proteklom periodu pokazala vrlo uspješnom u svladavanju postavljenih izazova čime su značajna europska sredstva u Županiju došla upravo po pitanju energetske obnove objekata.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, nije krila zadovoljstvo najopsežnijim projektom energetske obnove iz potonjeg Poziva. Stoga se zahvalila svima koji su dali svoj doprinos kako bi se došli do ove faze projekta.

 Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 17. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u siječnju 2016. godine s uslugom izrade projektne dokumentacije. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom Presoflex gradnja d.o.o., ugovor o projektantskom nadzoru s tvrtkom RM d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom ERKON d.o.o.

Potpisivanje ugovora s izvođačem radova, projektantskim nadzorom i stručnim nadzorom građenja

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zamijenit će se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te će se unutarnja rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 54,20% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 6.287.188,12 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Dom se uz pomoć Panore prijavio na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekata u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora,“ naglasila je prezentirajući projekt stručna voditeljica za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Andreja Menđel.

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020., a završetak cijelog projekta energetske obnove do siječnja 2021. godine.

Prigodni program korisnika Doma

Skip to content