Vijesti

Održana 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Orahovici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 9. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Orahovici na kojoj je bila nazočna i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Otvarajući Sjednicu Savjeta, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je zadovoljan dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je postavljen kao zajednički političko-procesni okvir za bolji dijalog, bolje razumijevanje prioriteta i za bolju realizaciju konkretnih projekata.

– Privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veću kvalitetu života.  Od početka mandata, 18. listopada 2016. do 23. kolovoza 2019. godine, od ukupno 18,75 mlrd kuna koje imamo na raspolaganju do sada smo ugovorili 11 milijardi. To je skoro 57 posto ugovorene alokacije. Mislim da je to jako dobar signal – naglasio je Plenković, dodavši da se kroz realizirane projekte daje doprinos demografskoj revitalizaciji Slavonije. Istaknuto je očiti napredak od zadnjeg sastanka Savjeta koji je održan u Novoj Gradiški, a vrlo je važna i činjenica da smo do sada isplatili već 4 milijarde kuna, što iznosi 25 posto od ukupne alokacije, dodavši da je od prvog sklopljenoga razvojnoga sporazuma u srpnju 2018. godine do danas uvećana vrijednost razvojnih projekata od početnih 700 milijuna kuna na više od jedne milijarde kuna.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić, na svom prvom supredsjedanju Savjetom, izrazio je zadovoljstvo što može podnijeti izvještaj o napretku Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u okviru kojega je od 18,75 milijardi kuna ugovoreno 10,66.


„U okviru ovoga Projekta 400 poduzetnika unaprijedilo je svoje poslovanje, izgrađeni su poduzetnički centri, više od 1300 studenata ima osiguran smještaj u obnovljenim studentskim domovima, dok je u šest bolnica uloženo preko 230 milijuna kuna s ciljem poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama te dodatno preko 70 milijuna kuna u primarnu zdravstvenu zaštitu. Uz to, preko 100 milijuna kuna uloženo je u izgradnju 38 reciklažnih dvorišta, a preko 400 milijuna kuna u energetsku obnovu više od 190 zgrada javnih ustanova. Za 13 projekata obnove kulturne baštine izdvojeno je više od 190 milijuna kuna, a za 11 projekata održivog razvoja i korištenja prirodne baštine preko 230 milijuna kuna. Ovim projektima pomažemo našim građanima u pet slavonskih županija, podižemo kvalitetu života, stopu zapošljavanja, obnavljamo bolnice, potičemo poduzetništvo, čuvamo našu kulturnu i prirodnu baštinu. Ovaj Projekt primjer je kako EU fondovi mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem, kao što mijenjaju Hrvatsku“, naglasio je ministar.

Na kraju sjednice potpisano je 17 ugovora ukupne vrijednosti 232.994.721,32 HRK od čega je 182.611.081,50 HRK bespovratnih sredstava  za razvoj turizma i gospodarstva na području slavonskih županija.

 

Skip to content