Vijesti

Održana 3. Međunarodna konferencija „Baština u funkciji turizma“

Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije provode projekt razvoja „Svijet graševine“ (Spahijski podrum u Pakracu, Muzej bećarca u Pleternici i brendiranje kao destinacija vinskog i kulturnog turizma), a u sklopu navedenog projekta, u IC Terra Panonica te uz nazočnost brojnih uvaženih gostiju održana je 3. Međunarodna konferencija na temu kulturne baštine – „Baština u funkciji turizma“.

Na samome početku konferencije u ime Požeško-slavonske županije sve prisutne pozdravio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji je iskazao zadovoljstvo što su se u Gradu Pleternici okupili važni ljudi iz struke.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić u svome obraćanju prisutnima istaknula je kako na konferenciji sudjeluje niz vrsnih predavača, a osim toga, u Gradu Pleternici boravit će i turistički agenti koji će uz Pleternicu posjetiti i Požegu, gdje će im biti prezentiran sav sadržaj koji se kod nas nudi.

Vlatka Lemić, profesorica Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica ICARUS Hrvatska rekla je kako je ICARUS najveći međunarodni konzorcij u Europi koji okuplja oko 200 ustanova iz svijeta baštine, ali također iz akademske i znanstvene zajednice.

„Uvijek ima mogućnosti da se nekako pokaže što je inovativno negdje, jer ova tema od graševine do bećarca je nešto što je dio naše hrvatske baštine. Kroz aktivnosti koje radimo želimo naše domaće stručnjake povezati s onima vani. Nama je jako važno pozvati ljude da dođu vidjeti što mi imamo, da to međusobno povežemo. Jedan od ciljeva zašto idemo po ovakvim sredinama je upravo taj da se predstavimo stručnoj i znanstvenoj javnosti te da i nadalje zajednički radimo i dovedemo novu publiku koja će ovakve priče širiti dalje.“ – istaknula je Vlatka Lemić.

 

 

Skip to content