Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Savjetovanje s javnošću za Prijedlog Pravilnika o provedbi Mjere 1. iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog Pravilnika o provedbi Mjere 1. iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda.

Opis savjetovanja: Prijedlogom Pravilnika o provedbi Mjere 1. iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda propisuju se uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu u Mjeri 1. Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava. Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda sadrži dvije mjere: Mjera 1. Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije i Mjera 2. Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije. Potporom iz Programa nastoje se sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju.

Prihvatljivi korisnici potpore u Mjeri 1. su mikro, mala i srednja poduzeća, definirana člankom 2. Priloga I. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću, te velika poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode životinjskog i/ili ne-životinjskog podrijetla.

Potpora u Mjeri 1. dodjeljuje se u skladu s odjeljkom 2.1. točkom 55. Privremenog kriznog okvira u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Najviši iznos potpore po korisniku ni u jednom trenutku ne prelazi 50% prihvatljivog troška, a ukupni iznos potpore ne može biti veći od 2.000.000,00 eura po poduzetniku. Potpore dodijeljene na temelju odjeljka 2.4. Privremenog kriznog okvira zbrajaju se s potporama dodijeljenima na temelju odjeljka 2.1. Privremenog kriznog okvira pod uvjetom da se ne prijeđe ukupan iznos od 4.000.000,00 eura po poduzetniku.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 18.5.2023.

 

Skip to content