Vijesti

Održan Business corner u sklopu projekta Proljeće u Požegi

Savjet mladih Grada Požege i Udruga „MI“ – Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju, u sklopu projekta „Proljeće u Požegi“ na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja organizirali su Business corner na kojemu su gostovali renomirani stručnjaci iz različitih područja. Uz studente i članove Savjeta mladih Business corneru prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Požege i dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr. sc. Borislav Miličević, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a kao jedan od predavača bio je Željko Feigl iz Regionalnog koordinatora PSŽ.

Željo Feigl, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture RKR PSŽ
Željo Feigl, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture RKR PSŽ

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević govorila je o nekretninama kao potencijalu demografske obnove, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. sc. Ivan Vukoja govorio je o zdravstvenoj kulturi, socijalnoj medicini i valorizaciji baštine dr. Andrije Štampara u kontekstu okolnosti mjesta Štamparevog rođenja i razvoja kongresnog turizma, prodekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr. sc. Berislav Andrlić govorio je o transformaciji školstva Požeško-slavonske županije kroz suradnju sa Sveučilištem u Osijeku u kontekstu razvoja IT sektora, dok je Željko Feigl iz Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ govorio o geotermalnim izvorima Požeško-slavonske županije.

“Današnja tema o transformaciji školstva vrlo je značajna jer ključne riječi: održivo, ruralno, zeleno, digitalno, prožimaju se kroz sve naše studijske programe. Danas smo govorili i o strategiji razvoja turizma, kako sve to staviti u funkciju razvoja gospodarstva te kako na tragu transformacije obrazovnog sektora napraviti i rast gospodarstva u cjelini.“ – istaknuo je dr. sc. Berislav Andrlić.

Prigodnim riječima sve prisutne pozdravili su i dekan Borislav Miličević i zamjenik županice Ferdinand Troha, a u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike okupljenima se obratio Luka Čirko.

Ferdinand Troha, zamjenik županice PSŽ
Ferdinand Troha, zamjenik županice PSŽ

”Mladi su danas predočili određene ideje, ali i kako riješiti pojedine probleme. Ono što mislim da je nužno je da se svi ti problemi moraju rješavati uz snažnu podršku s nacionalne razine. Tu je i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje provodi jedan cijeli niz reformi u području mirovinskog sustava, tržišta rada i zapošljavanja, ali i u području sustava socijalne skrbi.“ – rekao je ovom prigodom Luka Čirko.

„Kako bismo lakše proveli određene reforme koristimo i EU sredstva koja su nam na raspolaganju, a s obzirom na to da je Ministarstvo rada upravljačko tijelo za europski socijalni fond, do 2027. godine na raspolaganju imamo preko 2 milijarde eura za sve naše projekte. Tu bih posebno naglasio poticanje ulaganja u nova zapošljavanja, posebice mladih kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, zatim ulaganja u nove vrtiće i škole, ali i primarno ulaganje u zaštitu onih najranjivijih skupina u našem društvu.“ – istaknuo je Čirko.

Skip to content