Vijesti

Objavljen program Dana europske baštine 2022.

Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavljamo kulturnu baštinu svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina.

Ovogodišnja tema „ODRŽIVOST BAŠTINE“ potaknula je organizatore događanja na promišljanje o aktivnoj ulozi baštine u izgradnji održivije budućnosti promoviranjem održivog turizma, korištenjem tradicionalnih tehnika i materijala obnove, digitalizacijom baštine i isticanjem dobrih praksi.

Namjera je prikupiti saznanja i podijeliti iskustva o ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.

Programska knjižica Dana europske baštine 2022. upućuje na brojna događanja namijenjena ljubiteljima baštine koja će se održati u formi predavanja, prezentacija, izložbi, radionica i virtualnih sadržaja s osnovnim podacima o njihovoj lokaciji, datumu i vremenu održavanja te kratkim opisom.

Više informacija možete pronaći na poveznicama:

 

Skip to content