Vijesti

2. Dan energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije

Dana 31. svibnja 2019. godine u prostorijama Županijske gospodarske komore u Požegi održan je 2. Dan energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije u organizaciji Požeško-slavonske županije i Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Konferencija je osmišljena kao prilika za okupljanje stručnjaka s područja energetske učinkovitosti, razmjenu iskustava, izazova tijekom provedbe projekata, rješavanje nastalih problema te povezivanje  novih ideja i informacija.

 

Nazočne goste uvodno su pozdravili domaćini Župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat i direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Ščulac Domac.

  

Ravnateljica Horvat je izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u protekloj godini te istaknula kako je na području Požeško-slavonske županije u proteklom razdoblju ostvareno ukupno preko 206 milijuna kuna u projektima energetske obnove koji se financiraju iz fondova Europske unije. Od toga je 30 projekata obnove škola čija je vrijednost oko 63 milijuna kuna, 23 projekta koji su vezani uz energetsku obnovu javnih ustanova bolnica, društvenih domova vrijednosti oko 53 milijuna kuna te 38 višestambenih zgrade čija obnova je iznosila oko 58 milijuna kuna. Aktivan je i privatni sektor gdje je uloženo u energetsku obnovu oko 40 milijuna kuna. Ravnateljica Horvat je dodala kako je današnji skup prilika za razgovor o smjernicama te planovima za buduće razdoblje posebice vezano uz financijsku perspektivu Europske unije i buduće natječaje.

 

 Župan Tomašević istaknuo je kako je energetskim obnovama u našoj županiji završen velik broj projekata vrijednosti preko 200 milijuna kuna, koji su u milijunskim svotama sufinancirani od strane Požeško-slavonske županije. Naglasio je bitnost ulaganja i investiranja i u najmanje škole na prostoru županije, jer gašenje  područnih škola uzrokuje i gašenje naselja. Stoga će Županija i dalje nastojati podupirati ovakve i slične projekte.

 

Na konferenciji su sudjelovali predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dijana Bravić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić i Tomislav Vukić, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Ščulac Domac, stručna voditeljica za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora Andreja Hajdinger, stručna suradnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša grada Osijeka Sonja Kovač, Mihaela Teni ispred Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, Ana Pećar iz HIDROENERGE d.o.o., Mario Komljenović i Josip Bišćanin iz Komunalca d.o.o. Pakrac, Lidija Galić i Tomislav Didović iz Komunalca Požega d.o.o., te predstavnici brojnih drugih ustanova s područja Požeško-slavonske županije.

 

 

 

 

Skip to content