Vijesti

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Velika

Ostvarena je još jedna uspješna suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i odgojno-obrazovnih ustanova s područja Požeško-slavonske županije. Naime, u petak, 31. svibnja 2019. godine u obnovljenoj školi u Velikoj održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Velika. Radi se o devetom završenom projektu iz Poziva 4c1.3 “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

 Ravnatelj Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Velika, Zdravko Barun

Završnoj konferenciji su  uz ravnateljicu Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senku Horvat prisustvovali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik Općine Velika Vlado Boban, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić i Tomislav Vukić, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Dijana Bravić, predstavnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek Mihaela Teni, ravnatelji ostalih škola, predstavnici Školskog odbora te ostali uzvanici.

 Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Župan Alojz Tomašević nije krio svoje zadovoljstvo radom Regionalnog koordinatora razvoja. Istaknuo je kako se zauzima za obnovu svih škola kojima je potrebna obnova, pa i onih najmanjih sa svega nekoliko učenika jer putem ovakvih projekata nije osigurana samo energetska učinkovitost, također je povećan opseg posla izvođačima, što utječe na otvaranje novih radnih mjesta te mogućnost zapošljavanja. Svim navedenim faktorima ostvaruje se progresija gospodarstva, a samim time i BPD-a.

 Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević

Ravnateljica Senka Horvat istaknula je podatak kako su realizacijom ovoga projekta završeni svi projekti energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva 4c1.3 koje je prijavila i provodila Panora, sadašnji Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Radi se o broju od devet projekata, dok su pri samom završetku još tri projekta s područja Lipika i Pakraca.

 Načelnik Općine Velika, Vlado Boban

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 06. studenoga 2017. godine. Stručnu pomoć u prijavnom i provedbenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županije kao osnivač Škole podržala projekt financirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je kroz aktivnost partnera na projektu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ilić

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove, građevinsko-obrtnički radovi, strojarski i elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija, usluge promidžbe i vidljivosti te stručna podrška Partnera, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Dijana Bravić

Projektom je obuhvaćeno povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja te priprema tople vode za potrebe energetske cjeline iz OIE. 

Stručna voditeljica za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Andreja Hajdinger

Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 57,94% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je ostala u energetskom razredu B uz značajno bolje parametre.

 Obnovljena zgrada Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Velika

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 4.088.707,28 kn, od čega je Europski fond za regionalni razvoj financirao do 2.380.073,62 kn. Ostatak iznosa preuzela je Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 1.186.724,57 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju troškovi značajno umanjili za iznos do 521.909,09 kn.  

Obnovljena zgrada Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Velika

Završna konferencija je zatvorena prigodnim programom učenika Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Velika.  

Prigodni program učenika Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Velika

 

Skip to content