Vijesti

Župani pet slavonskih županija potpisali Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju prostora Ureda u Bruxellesu

Nakon što je u prosincu prošle godine potpisan Sporazum o suradnji između Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije kojim su potvrdili zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, u ponedjeljak su župani pet navedenih županija potpisali i Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu.

Prilikom potpisivanja održan je radni sastanak na kojem je istaknuto kako je potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama Europske unije nastavak dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, s ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske.

Pokrenuta je i izmjena statističkih regija gdje će se ispraviti nepravda koja je Slavoniji, Baranji i Srijemu nanesena 2013. godine, a slavonskim će županijama kao i Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji biti omogućeno povlačenje značajnijih bespovratnih sredstava ih EU fondova.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević istaknuo je kako je značajan nastup istoka Hrvatske prema europskih institucijama i u gospodarskom smislu te kako se već sada, kroz „Projekt Slavonija“ kojeg provodi Vlada Republike Hrvatske vide dobrobiti sinergijskog djelovanja.

Podsjetimo kako je tijekom prošle godine sklopljen i Razvojni sporazum kojim se za pet slavonskih županija osiguravaju sredstva za provedbu 700 milijuna vrijednih projekata te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije. Nakon prošlog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanog u Pakracu, pokrenuta je i izrada programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ s ciljem poticanja proizvodnje, plasmana i promocije izvornih proizvoda s područja slavonskih županija.

Potpisanim ugovorom postavljene su odredbe i osigurani uvjeti za zajednički nastup i prisutnost pet županija u Bruxellesu, odnosno pred institucijama Europske unije. Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u vlasništvu Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Zaključak sastanka je da pet županija treba zajednički nastupati u ključnim strateškim projektima koji obuhvaćaju cijelu regiju, ali i onima koji su specifični pojedinačno za svaku županiju i prema europskoj i nacionalnoj razini, čime će se postići znatno veći značaj i težinu.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i čelni ljudi razvojnih agencija s područja pet slavonskih županija, a među njima i ravnateljica  Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, mr.sc. Senka Horvat.

Skip to content