Vijesti

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole Treštanovci, Osnovne škole “Mladost” Jakšić

U Područnoj školi Treštanovci, Osnovne škole “Mladost” Jakšić održana je završna konferencija za javnost i medije povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Područne škole Treštanovci. Konferencija za javnost i medije održana je kako bi se javnost informirala o provedenim radovima, postignutim ciljevim te izvorima financiranja.

U uvodnom dijelu konferencije riječima dobrodošlice ravnatelj Osnovne škole “Mladost” Jakšić je pozdravio sve prisutne te izrazio veliko zadovoljstvo provedenim projektom. Područna škola Treštanovci bila je pred zatvaranjem i izumiranjem sa samo jednim učenikom, dok danas broji 6 učenika, a iduće godine će se upisati još tri prvašića.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević također je izrazio veliko zadovoljstvo provedbom projekta i spasom jedne male škole. Općina Jakšić iz sredstava proračuna izdvaja dodatna sredstva kako bi se pomoglo školama.

Ispred Požeško-slavonske županije obratio se zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, koji je zahvalio svima na upornosti i ustrajanju da se obnovi ova škola te izrazio nadu kako će ovaj razred uskoro biti pun djece i dječjih radosti. Naglasio je kako je Požeško-slavonska županija sufinancirala ovaj projekt te kako će sufinancirati slične projekte i u budućnosti.

Kratku prezentaciju o provedenim radovima i postignutim rezultatima održala je Andreja Hajdinger ispred Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – Panora d.o.o. Treba naglasiti da je Regionalna razvojna agencija pomagala Školi u prikupljanju dokumentacije i prijavi na sam natječaj, a poslije i kao savjetodavno tijelo vezano uz provedbu projekta.

Dobivenim rezultatima nakon izvedenih građevinskih radova ostvarena je ušteda od 74,61% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 74,61% smanjenja potrošnje energije. Zgrada Škole je prije energetske obnove bila u energetskom razredu “D”, a nakon provedenih radova je napredovala u energetski razred “B”.

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 364.766,14 kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 319.215,58 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 60% prihvatljivih troškova, Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancirao je 30% prihvatljivih troškova, dok je preostalih 10% prihvatljivih troškova kao i neprihvatljive troškove koji su bili neophodni za izvođenje, financirala Požeško-slavonska županija.

 

Skip to content